Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága
·
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland

Az Egyesült Királyság zászlaja
Az Egyesült Királyság országadatait lásd a főoldalon!

Szent Ilona, Ascension és Tristan da Cunha
·
Saint Helena, Ascension and Tristan da Cunha

Szent Ilona, Ascension és Tristan da Cunha zászlaja

Területe: 420 km2; lakossága: 5661 fő (2008); fővárosa: Jamestown; hivatalos nyelve: angol; közigazgatási beosztása: 3 terület (administrative area), ezen belül Szent Ilonán 8 kerület (district); pénzneme: 1 Saint Helena pound (£ - szent ilonai font) = 100 penny; nemzetközi gépkocsijele: GB.

Közlekedés módja: baloldali; rendszámok kiadása: a tulajdonos készíti el, szabvány alapján.

Brit belső önkormányzattal rendelkező tengerentúli terület.
1502 és 1504 között fedezték fel a lakatlan szigeteket portugál hajósok. 1659-ig a portugálok és a hollandok is magukénak tekintették, de végül az angolok telepedtek meg Szent Ilonán. 1815-ben Ascensionon katonai létesítményeket építettek, ez a sziget ma is amerikai és brit katonai bázisként funkcionál. Tristan da Cunha 1816-tól Brit Dél-Afrika tartozéka lett. 1938-tól tartozik egybe a három sziget, nevük akkor Szent Ilona és Tartozékai (Saint Helena and Its Dependencies) volt. 2009 szeptemberétől használják a nevüket a mai formában.

Szent Ilona, Ascension és Tristan da Cunha elhelyezkedése

Egyesült Királyság -

   United Kingdom (GB)

      Szent Ilona, Ascension és Tristan da

      Cunha / Saint Helena, Ascension and

      Tristan da Cunha

Információ

A szigetcsoport 2009. augusztus 30.-ig a Szent Ilona és Tartozékai (Saint Helena and Its Dependencies) nevet viselte. Szent Ilona volt a központ, Ascension és Tristan da Cunha pedig tartozékai voltak. Szeptember 1.-től az új alkotmány szerint a három sziget egyenjogú lett. A szigetcsoport központja továbbra is Szent Ilonán van, de a három terület saját önkormányzattal rendelkezik.

Bővebb információk a következő oldalakon található: