Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága
·
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland

Az Egyesült Királyság zászlaja
Az Egyesült Királyság országadatait lásd a főoldalon!

Guernsey Bailiffség
·
Bailiwick of Guernsey
·
Bailliage de Guernesey

·
Bailliage dé Guernési

Guernsey zászlaja

Területe: 78 km2; lakossága: 65 573 fő (2007); fővárosa: Saint Peter Port / Saint-Pierre-Port; hivatalos nyelve: az angol és a francia, valamint a helyi nyelvként elismert guernseyi normann (dgèrnésiais); közigazgatási beosztása: 4 sziget (island / île), ezen belül: 13 egyházközség (parish / paroisse / paraesse) amiből 3 a környező szigeteken van; pénzneme: 1 Pound Sterling (£ - font sterling) = 100 penny, de vannak saját érméik is (guernsey pound); nemzetközi gépkocsijele: GBG.

Közlekedés módja: baloldali; rendszámok kiadása: a tulajdonos készíti el, szabvány alapján.

De facto független brit koronafüggőség.
Már az őskorban éltek emberek a szigeteken. A brit népvándorlás után a Bretagne-i Hercegség birtoka lett. 933-tól a Normandiai Hercegség része. A franciák többször el akarták foglalni, de a sziget inkább a brit szigetek felé orientálódott. A XVII. századtól egyes szigetlakók kalózkodásból élt. A XIX. században a sziget gazdasága fellendült. A II. világháborúban a németek elfoglalták és erődítményeket emeltek a szigeten, amiket napjainkban megnyitottak a turisták előtt. Manapság kereskedelemből és a turizmusból él.
Nem tagja az Európai Uniónak.

Guernsey elhelyezkedése

Egyesült Királyság -

   United Kingdom (GB)

      Guernsey (GBG)

1908 óta adnak ki rendszámokat a szigeten.

Standard rendszámok

45909   60727

6407

Méretei: egysoros: 524 mm * 112 mm; kétsoros: 285 mm * 203 mm, de ettől eltérő méretek is lehetnek.

Formátum: eredetileg fekete alapon fehér vagy ezüst, 1968-tól elöl fehér, hátul sárga alapon fekete karakterek (később fényvisszaverős alapon), betűszínű kerettel vagy anélkül; latinbetűs írás; kódolás: &&&&9; sorozatszámok növekedési sorrendje: 54321.

Megjegyzések: A számok előtt, illetve a rendszám bal szélén lehetőség van feltüntetni a terület azonosítóit. Ez nincs szabványosítva, lehet bármilyen formában, általában a GBG felirat szokott valamilyen formában szerepelni.

Ideiglenes rendszámok

V32

Méretei: egysoros: 524 mm * 112 mm; kétsoros: 285 mm * 203 mm, de ettől eltérő méretek is lehetnek.

Formátum: eredetileg fekete alapon fehér vagy ezüst, 1968-tól elöl fehér, hátul sárga alapon fekete karakterek (később fényvisszaverős alapon), betűszínű kerettel vagy anélkül; latinbetűs írás; kódolás: K&&&9; sorozatszámok növekedési sorrendje: 4321.

Megjegyzések: A betű jelentése a következő: T – kereskedői jármű, V – turistáknak kölcsönzött jármű, X – kereskedői motorkerékpár, Z – különleges kereskedői jármű.

Kölcsönzői jármű rendszáma

H 4

Méretei: egysoros: 524 mm * 112 mm; kétsoros: 285 mm * 203 mm, de ettől eltérő méretek is lehetnek.

Formátum: eredetileg fekete alapon fehér vagy ezüst, 1968-tól elöl fehér, hátul sárga alapon fekete karakterek (később fényvisszaverős alapon), betűszínű kerettel vagy anélkül; latinbetűs írás; kódolás: H&&&&9; sorozatszámok növekedési sorrendje: 54321. A H betű a rendszám bal szélén található és vörös alapon fehér színnel van írva.

Megjegyzések: Újabb kiadásban a H csak egy különálló matrica, maga a rendszám standard formátumú.