Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága
·
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland

Az Egyesült Királyság zászlaja
Az Egyesült Királyság országadatait lásd a főoldalon!

Falkland-szigetek
·
Falkland Islands
·
Islas Malvinas

Falkland-szigetek zászlaja

Területe: 12 173 km2; lakossága: 3140 fő (2008); fővárosa: Stanley (Puerto Argentino); hivatalos nyelve: angol; közigazgatási beosztása: nincs; pénzneme: 1 Falkland Islands Pound (£ - Falkland-szigeteki font) = 100 penny; nemzetközi gépkocsijele: GB.

Közlekedés módja: baloldali; rendszámok kiadása: a tulajdonos készíti el, szabvány alapján.

Brit belső önkormányzattal rendelkező tengerentúli terület.
A XVI. század elején fedezték fel európai hajósok. A XVIII. századig lakatlan volt a terület, de ebben az időben Anglián kívül Franciaország, Spanyolország és Argentína is bejelentette igényét a szigetekre. A II. világháborúig több nemzet alapított valamilyen települést a szigeten, de mindvégig brit fennhatóság alatt maradt a terület. 1982-ben Argentína háborút kezdeményezett a sziget megszerzésére, de 1985-ben vereséget szenvedett. Azóta a szigetek gazdaságilag fellendültek, ami főként a turizmusnak és halászatnak köszönhető.

A Falkland-szigetek elhelyezkedése

Egyesült Királyság -

   United Kingdom (GB)

      Falkland-szigetek / Falkland Islands

1986-os sorozat

F181A

Méretei változóak.

Formátum: fényvisszaverős, elöl fehér, hátul sárga alapon fekete karakterek, keret nélkül; latinbetűs írás; kódolás: F&&&9A; sorozatszámok növekedési sorrendje: 43215.

Megjegyzés: Egyes rendszámokon a karakterek előtt látható egy brit zászló, illetve a szigetek címere is, de ez nem része a hivatalos rendszámnak. Előfordulnak olyan rendszámok is, melyeken alul vagy felül a FALKLAND ISLANDS felirat is látható.

1982-es argentin sorozat

JPI

Méretei megfelelnek az amerikai szabványnak: 300 mm * 150 mm (12" * 6").

Formátum: fehér alapon fekete karakterek, fekete keret; latinbetűs írás; kódolás: $$$$$$$A; sorozatszámok növekedési sorrendje: 87654321. A rendszám tetején az ISLAS MALVINAS felirat látható. A rendszám alján a két sarokban az érvényesség ideje látható (bal oldalon a kiadás évének utolsókét számjegye, a jobb oldalon pedig a lejárat évének utolsó két számjegye látható).

Megjegyzés: Ezeket a rendszámokat az argentin megszállás ideje alatt (1982-1985) adták ki, a brit uralom visszaszerzése után ezeket lecserélték az új brit típusú rendszámra.

1971-es sorozat

F523

Méretei változóak.

Formátum: elöl fehér, hátul sárga alapon fekete karakterek, fekete keret vagy anélkül; latinbetűs írás; kódolás: F&&9; sorozatszámok növekedési sorrendje: 321.

Megjegyzés: Egyes rendszámokon a karakterek előtt látható egy brit zászló, illetve a szigetek címere is, de ez nem része a hivatalos rendszámnak. Előfordulnak olyan rendszámok is, melyeken alul vagy felül a FALKLAND ISLANDS felirat is látható.

1960-as sorozat

F 798

Méretei változóak.

Formátum: fekete alapon fehér karakterek, keret nélkül; latinbetűs írás; kódolás: F &&9; sorozatszámok növekedési sorrendje: 321.

1937-es sorozat

436

Méretei változóak.

Formátum: fekete alapon fehér karakterek, keret nélkül; latinbetűs írás; kódolás: &&9; sorozatszámok növekedési sorrendje: 321.