Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága
·
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland

Az Egyesült Királyság zászlaja
Az Egyesült Királyság országadatait lásd a főoldalon!

Brit Indiai-óceáni Terület
·
British Indian Ocean Territory

Brit Indiai-óceáni Terület zászlaja

Területe: 60 km2; lakossága: 3500 fő (2009); fővárosa: Diego Garcia; hivatalos nyelve: angol; közigazgatási beosztása: nincs; pénzneme: 1 United States dollar ($ - amerikai dollár) = 100 cent; nemzetközi gépkocsijele: GB.

Közlekedés módja: nem szignifikáns; rendszámok kiadása: központilag.

Brit tengerentúli terület.
A szigetek eredetileg Maldíviához tartozott, de sosem volt állandó lakossága. Vasco da Gama fedezte fel Európa számára a XVI. század elején, majd Mauritiushoz csatolták. 1810-ben Mauritiussal együtt szerezték meg az angolok, akik afrikai és indiai telepesekkel népesítették be a szigeteket. 1965-ben Mauritiust és a Seychelles-szigetektől elválasztották, és akkor vált a mai Brit Indiai-óceáni Területté. 1966-tól a helyi lakosságot erőszakkal áttelepítették Mauritiusra. 1971-től Az Egyesült Államokkal együtt közös légi és tengeri bázist nyitottak Diego Garcián. Mivel a terület brit fennhatóságú, az amerikai erőknek engedélyt kell kérniük minden harci cselekedetre, amit a bázisról indítanak. A szigetek kitelepített lakói többször próbálták jogi úton visszakapni egykori lakhelyüket, eddig sikertelenül.

A Brit Indiai-óceáni Terület elhelyezkedése

Egyesült Királyság -

   United Kingdom (GB)

      BIOT

Diego Garcián vannak csak járműközlekedésre alkalmas utak. A katonai bázis hivatalos járműveinek és a kiszolgáló civil személyzet járműveinek van csak rendszáma. Régebben a kerékpárokon is volt rendszám, de az elmúlt tíz évben már csak egy sorszámozott matricával jelzik a nyilvántartásba vételüket.

Civil rendszámok

DG-94516

Méretei: megfelelnek az amerikai szabványnak: 300 mm * 150 mm (12" * 6").

Formátum: fehér alapon kék karakterek, keret nélkül; latinbetűs írás; kódolás: AA-&&&&9; sorozatszámok növekedési sorrendje: 54321.

Megjegyzés:

  • A rendszámon általában a DG betűk láthatók, de ettől eltérő betűkombinációk is léteznek.
  • A rendszámok mindig kézzel festettek, nincsen "hivatalos" alakjuk, a rendszámokon szereplő kód csak egy egyszerű nyilvántartási szám, nem sorozatszám (ezért léteznek magas értékű számok a rendszámokon).

Katonai rendszámok

BIOT 2

Méretei: változó.

Formátum: fekete alapon fehér karakterek, keret nélkül; latinbetűs írás; kódolás: BIOT &9; sorozatszámok növekedési sorrendje: 21.

Katonai parancsnok rendszáma

Méretei: megfelelnek az amerikai szabványnak: 300 mm * 150 mm (12" * 6").

Formátum: fehér alapon vörös karakterek, keret nélkül; latinbetűs írás; kódolás: BIOT 1; sorozatszámok növekedési sorrendje: 1.

Régi típusú rendszámok

Kerékpárrendszámok

6125

Méretei: ismeretlenek.

Formátum: kék alapon fehér karakterek, fehér keret; latinbetűs írás; kódolás: &&&9; sorozatszámok növekedési sorrendje: 4321. A rendszám alján a DIEGO GARCIA felirat látható.

Kormányzati rendszámok

CO-1

Méretei: ismeretlenek.

Formátum: fekete alapon arany karakterek, arany keret; latinbetűs írás; kódolás: CO-9 (CO = Commander Office); sorozatszámok növekedési sorrendje: 1. A rendszám tetején a DIEGO GARCIA felirat látható.