Olasz Köztársaság
·
Repubblica italiana

·
Republikës Italiane
·
Rèpublica étalièna
·
République italienne
·
Republiche taliane
·
Ιταλική Δημοκρατία
·
Republika Italija
·
República Italiana
·
Republica taliana
·
Italienische Republik
·
Republica Italiana
·
Repubrica Italiana
·
Italijanska republika

Olaszország zászlaja

Területe: 301 338 km2; lakossága: 60 782 6684 fő (2013); fővárosa: Roma (Róma); hivatalos nyelve: az olasz, ezen kívül 12 nyelv hivatalosan elismert kisebbségi nyelv (albán, frankoprovanszál/arpetán, francia, friuli, görög, horvát, katalán, ladin, német, okcitán, szárd, szlovén); közigazgatási beosztása: 20 régió (regione), ezen belül: 110 tartomány (provincia), ezen belül és 8092 község (comune); pénzneme: 1 Euro (€) = 100 centesimo; nemzetközi gépkocsijele: I.

Közlekedés módja: jobboldali; rendszámok kiadása: párban.

Független parlamentáris demokrácia és alkotmányos köztársaság.
Már az i. e. I. évezredben lakott volt, etruszkok és görögök által. I. e. 753-ban alakult meg területén a Római Birodalom, mely fénykorában Angliától Szíriáig húzódott. 395-ben a birodalom kettészakadt, nyugati részét 476-ban megdöntötték a germánok. A középkorban fejedelemségekre bomlott, majd városállamok alakultak ki. Északi része a Német-Római Császárság és Velence uralma alá került, déli része az arabok után a normannoké lett, középtájon kialakult a Pápai Állam. A XVIII. században a félszigetet elfoglalta Napoleon, és 1815-ig uralta. A XIX. században mozgalom indult az ország újraegyesítésére, ami kemény harcok után 1861-ben megtörtént. Az I. világháború után megkapta még Dél-Tirolt és Isztriát. A II. világháború alatt Németország szövetségeseként a fasiszta Mussolini uralma alatt állt. A háború végeztével kialakult a végleges területe, és Vatikán is függetlenné vált.
1957. március 25. óta, egyik alapítóként tagja az Európai Uniónak.

Olaszország elhelyezkedése Európában

Olaszország - Italia (I)

Trentino-Alto Adige tűzoltóságának rendszámai

VF*A88 TN   VF*0J5 BZ

RIMORCHIO/VF*L47TN

Méretei: elöl: 360 mm * 110 mm; hátul az egysoros: 520 mm * 110 mm, a kétsoros: 297 mm * 214 mm.

Formátum: fehér alapon vörös és fekete karakterek, keret nélkül; latinbetűs írás; kódolás: Trento tartományban: VF*### TN, Bozen/Bolzano tartományban: VF*### BZ; sorozatszámok növekedési sorrendje: 321. A VF (Vigili del Fuoco = “Tűzoltók”) felirat vörös színnel, a sorozatszámok fekete színnel vannak írva. A vörös betűk után felül az Olasz Köztársaság címere alul a régió címere látható, ez utóbbi Trento tartományban fekete, Bozen/Bolzano tartományban vörös színű.

Megjegyzések: Pótkocsi és próbarendszámok a fenti kódolással készülnek, egyéb feliratokban megegyeznek a normál tűzoltósági rendszámokkal.

Erdészet Friuli-Venezia Giulia, Sardegna, Sicilia, Valle d'Aosta régiókban

2000 óta használják.

Friuli-Venezia Giulia, Sicilia, Valle d'Aosta rendszámai:

CF*005 AO

Sardegna rendszámai 2001-ig:

CFva*A12 CA

Méretei: elöl: 360 mm * 110 mm; hátul az egysoros: 520 mm * 110 mm, a kétsoros: 297 mm * 214 mm.

Formátum: fehér alapon vörös és fekete karakterek, keret nélkül; latinbetűs írás; kódolás: CF*#99 TT (területkódokat lásd a megjegyzésben); sorozatszámok növekedési sorrendje: 321. A CF (Corpo Forestale = “Erdészet”) felirat, valamint a területkód vörös színnel, a sorozatszámok fekete színnel vannak írva. Az első két betűt felül az Olasz Köztársaság stilizált címere, alul a régió címere követi.

Megjegyzések:

  • A következő területkódokat használják: AO - Valle d'Aosta (Aosta), CA - Sardegna (Cagliari), PA - Sicilia (Palermo), UD - Friuli-Venezia Giulia (Udine).
  • Friuli-Venezia Giulia, Sicilia, Valle d'Aosta régiókban a sorozatszám háromkarakteres szám.
  • Sardegna csak 2001-ig használta ezt a formátumot. Ezeken a rendszámokon a vörös CF betűk után közvetlenül (lényegében az F szára mellett szorosan) látható volt még a kisméretű VA (Vigilanza Ambientale “Környezetvédelmi Felügyelet”) felirat is. Ezeken a rendszámokon a sorozatszám első karaktere mindig betű volt.

Erdészet Trento tartományban

1999 óta használják.

CF*/A01 TN

Méretei: elöl: 360 mm * 110 mm; hátul az egysoros: 520 mm * 110 mm, a kétsoros: 297 mm * 214 mm.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon vörös és fekete karakterek, fekete keret; latinbetűs írás; kódolás: CF*A99 TN; sorozatszámok növekedési sorrendje: 321. A CF (Corpo Forestale = “Erdészet”) felirat vörös színnel, a sorozatszámok és a területkód fekete színnel vannak írva. Az első két betűt felül az Olasz Köztársaság stilizált címere, alul a régió címere követi. A rendszám bal szélén egy 40 mm széles függőleges kék sávban felül az Európai Unió zászlaja, alatta fehér színnel az I betű látható. A rendszám jobb szélén egy 40 mm széles függőleges kék sávban felül egy okkersárga körben a rendszám kiadási évének utolsó két számjegye okkersárgával, alatta a tartományi erdészet címere látható.

Erdészet Bozen/Bolzano tartományban és Sardegna régióban

2001 óta használják.

CF*FD 00K

Méretei: elöl: 360 mm * 110 mm; hátul az egysoros: 520 mm * 110 mm, a kétsoros: 297 mm * 214 mm.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon vörös és fekete karakterek, fekete keret; latinbetűs írás; kódolás: Bozen/Bolzano tartpmányban: CF*FD 99A, Sardegna régióban: CF*VA 99A; sorozatszámok növekedési sorrendje: 321. A CF (Corpo Forestale = “Erdészet”), a FD (Forstdienst = “Erdészet”) és a VA (Vigilanza Ambientale = “Környezetvédelmi felügyelet”) felirat vörös színnel, a sorozatszámok fekete színnel vannak írva. Az első két betűcsoport között feketével az olasz címer látható. A rendszám bal szélén egy 40 mm széles függőleges kék sávban felül az Európai Unió zászlaja, alatta fehér színnel az I betű látható. A rendszám jobb szélén egy 40 mm széles függőleges kék sávban felül egy okkersárga körben a rendszám kiadási évének utolsó két számjegye okkersárgával (elhagyható), alatta a tartomány területkódja a címerével látható.

Polgári Védelem Bozen/Bolzano tartományban

2001 óta használják.

PC ZS04Y

Méretei: elöl: 360 mm * 110 mm; hátul az egysoros: 520 mm * 110 mm, a kétsoros: 297 mm * 214 mm.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon vörös és fekete karakterek, fekete keret; latinbetűs írás; kódolás: PC*ZS###; sorozatszámok növekedési sorrendje: 321. A PC (Protezione Civile = “Polgári Védelem”), a ZS (Zivilschutz = “Polgári Védelem”) felirat vörös színnel, a sorozatszámok fekete színnel vannak írva. Az első két betűcsoport között feketével az olasz címer látható. A rendszám bal szélén egy 40 mm széles függőleges kék sávban felül az Európai Unió zászlaja, alatta fehér színnel az I betű látható. A rendszám jobb szélén egy 40 mm széles függőleges kék sávban felül egy okkersárga körben a rendszám kiadási évének utolsó két számjegye okkersárgával (elhagyható), alatta a tartomány területkódja a címerével látható.

Polgári Védelem Trento tartományban

2001 óta használják.

PC*B06TN

Méretei: elöl: 360 mm * 110 mm; hátul az egysoros: 520 mm * 110 mm, a kétsoros: 297 mm * 214 mm.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon vörös és fekete karakterek, fekete keret; latinbetűs írás; kódolás: PC*A99 TN; sorozatszámok növekedési sorrendje: 321. A PC (Protezione Civile = “Polgári Védelem”) felirat vörös színnel, a sorozatszámok és a területkód fekete színnel vannak írva. Az első két betűt felül az Olasz Köztársaság stilizált címere, alul a régió címere követi. A rendszám bal szélén egy 40 mm széles függőleges kék sávban felül az Európai Unió zászlaja, alatta fehér színnel az I betű látható. A rendszám jobb szélén egy 40 mm széles függőleges kék sávban felül egy okkersárga körben a rendszám kiadási évének utolsó két számjegye okkersárgával, alatta a tartományi szervezet címere látható.