Olasz Köztársaság
·
Repubblica italiana

·
Republikës Italiane
·
Rèpublica étalièna
·
République italienne
·
Republiche taliane
·
Ιταλική Δημοκρατία
·
Republika Italija
·
República Italiana
·
Republica taliana
·
Italienische Republik
·
Republica Italiana
·
Repubrica Italiana
·
Italijanska republika

Olaszország zászlaja
Az Olasz Köztársaság országadatait lásd a főoldalon!

Seborgai Hercegség
·
Principato di Seborga
·
Prinçipòu de Seborca
·
Principauté de Seborga

Seborga zászlaja

Területe: 14 km2; lakossága: 316 fő (2009); fővárosa: Seborga; hivatalos nyelve: olasz, ligur, francia; közigazgatási beosztása: nincs; pénzneme: 1 Euro (€) = 100 centesimo valamint 1 Luigino = 100 centesimo; nemzetközi gépkocsijele: SB.

Közlekedés módja: jobboldali; rendszámok kiadása: párban.

Nemzetközileg el nem ismert mikronemzet.
1963-ban alapították hivatkozva a történelemre, hiszen a Seborgai Hercegség már 1079 és 1729 között egyszer létezett. hosszabb szünet után 1996-ban újraszervezték a közigazgatást, és tárgyalásokat kezdtek Olaszországgal a város jövőjéről. Az ország ugyan el nem ismert terület, de 10 országgal tart fenn diplomáciai kapcsolatot. Jelenleg, Olaszország részeként, része az Európai Uniónak is.

Seborga elhelyezkedése

Olaszország - Italia (I)

Seborga

Seborga területén 1996-tól hivatalosan használható a seborgai rendszám, de csak az olasz rendszám mellett! A hercegségben használ SB autójel sem hivatalos, de a helyiek előszeretettel használják.

2012-es sorozat

Standard rendszámok

Csak seborgai állampolgárok használhatják.

* 0003

Méretei: 310 mm * 110 mm.

Formátum: fényvisszaverás fehér alapon világoskék karakterek, világoskék keret; latinbetűs írás; kódolás: * 9999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 4321. A rendszám bal oldalán a hercegség címere látható. A sorozatszám felett világoskék alapon fehérrel írva a PRINCIPATO DI SEBORGA felirat olvasható. A sorozatszám előtt a rendszám érvényességét jelölő matrica látható.

A hercegi család rendszámai

* SB01

Méretei: 310 mm * 110 mm.

Formátum: fényvisszaverás fehér alapon világoskék karakterek, világoskék keret; latinbetűs írás; kódolás: SB99; sorozatszámok növekedési sorrendje: 21. A rendszám bal oldalán a hercegség címere látható. A sorozatszám felett világoskék alapon fehérrel írva a PRINCIPATO DI SEBORGA felirat olvasható. A sorozatszám előtt a rendszám érvényességét jelölő matrica látható.

Diplomácia rendszámok

Csak diplomáciai mentességgel rendelkező szmélyek használhatják.

* CC03

Méretei: 310 mm * 110 mm.

Formátum: fényvisszaverás fehér alapon világoszöld karakterek, világoszöld keret; latinbetűs írás; kódolás: CD99 vagy CC99 (CD = Corpo Diplomatico ‘Diplomáciai Testület’; CC = Corpo Consolare ‘Konzulátusi Testület’); sorozatszámok növekedési sorrendje: 21. A rendszám bal oldalán a hercegség címere látható. A sorozatszám felett világoszöld alapon fehérrel írva a PRINCIPATO DI SEBORGA felirat olvasható. A sorozatszám előtt a rendszám érvényességét jelölő matrica látható.

Technikai személyzet rendszámai

A diplomáciai testületek technikai és adminisztratív személyzete használhatja.

* H004

Méretei: 310 mm * 110 mm.

Formátum: fényvisszaverás fehér alapon világoskék karakterek, világoskék keret; latinbetűs írás; kódolás: H999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 321. A rendszám bal oldalán a hercegség címere látható. A sorozatszám felett világoskék alapon fehérrel írva a PRINCIPATO DI SEBORGA felirat olvasható. A sorozatszám előtt a rendszám érvényességét jelölő matrica látható.

Turisták által vásárolható rendszámok

* 00037

Méretei: 310 mm * 110 mm.

Formátum: fényvisszaverás fehér alapon világoskék karakterek, világoskék keret; latinbetűs írás; kódolás: * 99999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 54321. A rendszám bal oldalán a hercegség címere látható. A sorozatszám felett világoskék alapon fehérrel írva a PRINCIPATO DI SEBORGA felirat olvasható. A sorozatszám előtt a rendszám érvényességét jelölő matrica látható.

2000-es sorozat

Ezeket a rendszámokat csak helyi polgárok kapják és használhatják. Turisták 10 €-ért vásárolhatnak bemutatórendszámokat, amelyeknek a sorozatszáma csak 0-t tartalmaz.

* SB 159   * SB * 159

Méretei: ismeretlenek.

Formátum: fényvisszaverás fehér alapon világoskék karakterek, világoskék keret; latinbetűs írás; kódolás: SB 999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 321. A rendszám bal oldalán a hercegség címere, utána világoskékkel az SB felirat világoskék oválisban látható. A sorozatszám sötétebb kékkel van írva. A rendszám tetején világoskék alapon fehérrel írva a PRINCIPATO DI SEBORGA felirat olvasható.

Megjegyzés:

  • Az első rendszám kisebb méretű, mint a hátsó, és arányai is mások.
  • A hátsó rendszámon a sorozatszám előtt található egy matrica, amely a rendszám érvényességét jelöli.

1996-os sorozat

Ezeket a rendszámokat már nem használják, viszont a turisták megvásárolhatják emlékül.

Ezek a rendszámok műanyagból készültek.

Standard rendszámok

* PRINCIPATO DI SEBORGA 00 1293

Méretei: ismeretlenek.

Formátum: fehér alapon kék karakterek, kék keret; latinbetűs írás; kódolás: */DD / PRINCIPATO/DI/SEBORGA/9999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 4321. A rendszám bal oldalán a hercegség címere, alatta kék alapon fehérrel a kiadás évének utolsó két karaktere látható.

Diplomáciai rendszámok

* CC 001

Méretei: ismeretlenek.

Formátum: fehér alapon kék karakterek, kék keret; latinbetűs írás; kódolás: CC 999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 321. A rendszám bal oldalán a hercegség címere látható. A sorozatszámok felett a PRINCIPATO DI SEBORGA felirat olvasható.

Külföldi sajtóorgánumok rendszámai

* STAMPA/ESTERA 050

Méretei: ismeretlenek.

Formátum: fehér alapon kék karakterek, kék keret; latinbetűs írás; kódolás: STAMPA/ESTERA 999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 321. A rendszám bal oldalán a hercegség címere látható. A sorozatszámok felett a PRINCIPATO DI SEBORGA felirat olvasható.