Ausztrál Államszövetség
·
Commonwealth of Australia

Ausztrália zászlaja

Területe: 7 617 930 km2; lakossága: 22 523 501 fő (2010); fővárosa: Canberra; hivatalos nyelve: angol, ezen kívül kb. 70 bennszülött nyelvet beszélnek kisebb közösségekben; közigazgatási beosztása: 6 állam (state), 3 terület (territory), 7 külső terület (external territory), ezen belül 562 önkormányzati terület (local government area), 9 körzet (district); pénzneme: 1 Australian dollar (Ausztrál dollár) = 100 Cent; nemzetközi gépkocsijele: AUS.

Közlekedés módja: baloldali; rendszámok kiadása: állami szerv által párban.

Független alkotmányos monarchia, szövetségi parlamentáris demokrácia.
A gyarmatosítók megjelenése előtt kb. 40000 éve csak őslakosok éltek a szigeten. A XVI. századig csak eltévedt kínai kereskedők jártak a földrészen, majd a hollandok jelentek meg 1602-ben, és a földrész Új-Hollandiának nevezték el. 1770-ben a britek Új-Dél-Walest vették birtokba. 1788-tól fegyenctelepnek használták az elfoglalt területeket. 1826-ig Nagy Britannia elfoglalta az egész földrészt, közben kiirtva az őslakosok nagy részét. 1851-ben kitört az aranyláz, mely megalapozta az ország gazdaságát. 1901-ben szabad államok szövetségeként a Nemzetközösség tagja lett. Az I. világháborúban Nagy Britannia mellett harcolt. A II. világháború után gazdasága ismét fellendült, rengeteg bevándorló érkezett Európából.

Ausztrália elhelyezkedése

Ausztrália - Australia (AUS)

Ausztráliában a rendszámokat az államok, területek adják ki, de az államszövetségi kormányzat és a katonaság is ad ki rendszámokat. A rendszámok a járművekhez kapcsolódnak, ezért régebbi járműveknél előfordul olvashatatlan rendszám is. Rendszám elvesztése vagy olvashatatlan cseréje esetén nem a régit nyomják újra, hanem új rendszámot adnak ki.

Az egyes közigazgatási egységek által kiadott rendszámokat külön-külön egységenként a következő listából kiválasztva lehet megtekinteni:

Minden államban egységes jelölések is találhatóak a rendszámokon, amelyek a következők lehetnek:

  • Vörös négyzetben LPG vagy LP/GAS (liquefied petroleum gas) felirat jelzi, ha a jármű autógázzal (is) hajtott (kötelező jelölni!).
  • Vörös körben CNG (compressed natural gas) felirat jelzi, ha a jármű földgázzal (is) hajtott (kötelező jelölni!).
  • Zöld négyzet jelzi, ha a jármű hibrid vagy elektromos hajtású (nem kötelező jelölni!).