Ausztrál Államszövetség
·
Commonwealth of Australia

Ausztrália zászlaja
Az Ausztrál Államszövetség országadatait lásd a főoldalon!

Karácsony-sziget Terület
·
Territory of Christmas Island
·
聖誕島
·
Wilayah Pulau Krismas

Karácsony-sziget zászlaja

Területe: 135 km2; lakossága: 2072 fő (2011); fővárosa: Flying Fish Cove (The Settlement, Kampong); hivatalos nyelve: angol, valamint helyi szinten a kantoni és a maláj széles körben elfogadott; közigazgatási beosztása: nincs; pénzneme: 1 Australian dollar (Ausztrál dollár) = 100 Cent; nemzetközi gépkocsijele: AUS.

Közlekedés módja: baloldali; rendszámok kiadása: állami szerv által párban.

Alkotmányos monarchia, az Ausztrál Államszövetség tagja, önkormányzattal nem rendelkező terület.
1643 karácsonyakor fedezte fel William Mynors, brit tengerész. A sziget eredetileg lakatlan volt, csak az erre járó tengerészek pihentek meg rajta. Hivatalosan 1888-ban lett a brit korona része. Néhány évvel később megindult az itt talált foszfát kitermelése. 1942 és 1945 között elfoglalták a japánok. 1957-ben 2,9 millió fontért Ausztrália megvette a szigetet. 1997 óta a Kókusz (Keeling)-szigetekkel együtt közös adminisztráció alá tartozik Ausztrál Indiai-óceáni Területek (Australian Indian Ocean Territories) néven, melynek vezetője a Karácsony-szigeten székel. A sziget közigazgatásilag Nyugat-Ausztráliához tartozik (neve Shire of Christmas Island), de Canberrából irányítják.

A Karácsony-sziget elhelyezkedése

Ausztrália - Australia (AUS)

   Karácsony-sziget - Christmas Island

Standard rendszámok

2003-as sorozat

CI*0295

Méretei: 372 mm * 135 mm.

Formátum: fényvisszaverős sárga alapon fekete karakterek, fekete keret; latin betűs írás; kódolás: CI*9999 (Christmas Island); sorozatszámok növekedési sorrendje: 4321. A rendszám tetején a CHRISTMAS ISLAND, alján az INDIAN OCEAN AUSTRALIA felirat látható. A betűk és a számok között a Flying Fish Cove öböl látható egy rákkal és egy hallal.

1972-es sorozat

2611

Méretei: ismeretlen.

Formátum: fényvisszaverős kék alapon fehér karakterek, fehér keret; latin betűs írás; kódolás: 9999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 4321. A rendszám tetején a CHRISTMAS ISLAND felirat látható.

Megjegyzések: Motorkerékpár-rendszámok a 100-399-es intervallumból, a többi jármű a 400 feletti számokból kapott sorozatszámot.

1958-as sorozat

XI-412

Méretei: ismeretlen.

Formátum: fekete alapon fehér karakterek, keret nélkül; latin betűs írás; kódolás: XI-999 (Christmas Island); sorozatszámok növekedési sorrendje: 321.

Megjegyzések: Némelyik rendszám tetején a CHRISTMAS ISLAND felirat is olvasható.

Kormányzati rendszámok

A*76

Méretei: ismeretlen.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon vörös és fekete karakterek, fekete keret; latin betűs írás; kódolás: A*999 (Administration); sorozatszámok növekedési sorrendje: 321. A rendszám tetején a CHRISTMAS ISLAND felirat látható. A betűk és a számok között egy hétágú vörös csillag látható.

Megjegyzések:

  • Az A betű vörössel, a számok feketével vannak írva.
  • A motorkerékpárok rendszámai három számjegyet tartalmaznak, más járműveken viszont csak két számjegy található.

A British Phosphate Commission rendszámai

3117

Méretei: 372 mm * 135 mm.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon fekete karakterek, fekete keret; latin betűs írás; kódolás: 9999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 4321.

Megjegyzések: Csak az 1980-as évek közepéig használták.