Osztrák-Magyar Monarchia
·
Österreichisch-Ungarischen Monarchie
·
Monarchia Austro-Węgierska
·
Rakousko-Uherské Monarchie
·
Austro-Ugarska Monarhija
·
Avstro-Ogrska Monarhija
·
Monarhia Austro-Ungaria
·
Австро-Угорська Монархия
·
Impero austro-ungarico

Az Osztrák-Magyar Monarchia zászlaja

Területe: 675 967 km2; lakossága: 51 356 465 fő (1910); fővárosa: Wien (Bécs) és Budapest; hivatalos nyelve: német és magyar, regionális szinten beszélt nyelvek: lengyel, cseh, szerb-horvát, szlovén, román, rutén, olasz; közigazgatási beosztása: Osztrák Császárság ás Magyar Királyság, ezen belül 5 királyság (Königreich), 2 főhercegség (Erzherzogtum), 6 hercegség (Herzogtum), 2 őrgrófság (Marktgrafschaft), 2 grófság (Grafschaft), 2 tartomány (Land), 1 császári város (Reichsunmittelbare Stadt), 1 királyi város (Stadt); pénzneme: 1 Krone (korona) = 100 Heller (fillér); nemzetközi gépkocsijele: A (az Osztrák Császárság területén) és H (a Magyar Királyság területén).

Közlekedés módja: baloldali; rendszámok kiadása: párban.

Független alkotmányos monarchia (reálunió).
1867-ben jött létre az Osztrák Császárság és a Magyar Királyság kiegyezésével. 1914-ben a sarajevói merénylet miatt kitört az I. világháború, melynek folyományaként 1918-ban az ország széthullott, és megalakult Ausztria, Magyarország, Csehszlovákia és a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság.

Az Osztrák-Magyar Monarchia elhelyezkedése

A ruszin nevek átírása az IDS átírása szerint történik.

Ausztria-Magyarország

     Österreich-Ungarn

Sandard rendszámok

BXXII 686   OI 222

Méretei változóak.

Formátum: fehér alapon fekete karakterek, keret nélkül; latin betűs írás; kódolás: T@@@@ &&9 (területkódok itt); sorozatszámok növekedési sorrendje: *4 321.

Megjegyzés:

  • Először 1905-től az Osztrák Császárságban adták ki hivatalosan. Előtte nem volt kötelező azonosítójelzést használni a járműveken. 1910-től a Magyar Királyságban is bevezették.
  • A területkódot az osztrák részeken feketével, a magyar területeken vörössel írták, bár ez azért nem volt konzekvens a magyar rendszámokon (előfordultak fekete területkódok is).
  • A sorozatszám 999 feletti részét római számokkal írták, közvetlenül a területkóddal egybeírva
  • A császári járművek rendszámain egy császári korona volt látható.

Ideiglenes rendszámok

Az Osztrák Császárság területére érkező járművek kapták a határátlépéskor.

O/621 Z

Méretei változóak.

Formátum: fehér alapon fekete karakterek, keret nélkül; latin betűs írás; kódolás: T@@@@ &&9 K (területkódok itt); sorozatszámok növekedési sorrendje: alapesetben *4 321.

Megjegyzés:

  • A sorozatszám 999 feletti részét római számokkal írták, közvetlenül a területkóddal egybeírva.
  • Az utolsó karakter vörössel volt írva és az államrészt jelölte.
  • 1906 és 1910 között a Magyar Királyság területéről érkezők rendszámain az utolsó karakter egy U volt.
  • 1906 és 1910 között az annektált Bosznia-Hercegovinából és Szandzsák Novipazarból érkezők rendszámain az utolsó karakter egy G volt.
  • 1910-tól nem a Párizsi Konvent területéről (Ausztria, Bulgária, Franciaország, Magyarország, Monaco, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország) érkezők rendszámán az utolsó karakter egy Z volt.