Holland Királyság
·
Koninkrijk der Nederlanden

·
Keninkryk fan de Nederlannen
·
Koninkriek der Nederlanen
·
Keuninkriek der Nederlen
·
Reino di Hulanda

Hollandia zászlaja
A Holland Királyság országadatait lásd a főoldalon!

Aruba
·
Land Aruba
·
País Aruba

Aruba zászlaja

Területe: 193 km2; lakossága: 103 065 fő (2009); fővárosa: Oranjestad; hivatalos nyelve: holland és papiamento, de széles körben beszélt nyelv a spanyol és az angol is; közigazgatási beosztása: 7 település (plaats); pénzneme: 1 Florin (forint) = 100 cent; nemzetközi gépkocsijele: NA.

Közlekedés módja: jobboldali; rendszámok kiadása: párban.

Autonóm állam a Holland Királyságon belül.
A sziget i.e. 1000 óta lakott. 1499-ben fedezte fel Amerigo Vespucci, és 1508-ban kezdték a spanyolok kolonizálni. 1636 óta van holland birtokban (Holland Antillák néven Bonairéval és Curaçaóval együtt), bár többször rövid ideig elfoglalták az angolok is. Olajfinomítói miatt a II. világháború alatt brit, majd amerikai protektorátus lett. 1933 óta próbálkoznak elszakadni Hollandiától. 1986-ban kivált a Holland Antillákból és autonóm állam lett a holland korona alatt. 1990-es népszavazások alapján lemondtak a teljes függetlenségről.
Annak ellenére, hogy Hollandia igen, Aruba nem tagja az Európai Uniónak.

Aruba elhelyezkedése

Hollandia - Nederland (NL)

Aruba

Jelenleg használatos rendszámok

Osztott rendszámok: Ezeket a rendszámokat minden év júliusában újraellenőrzik, ekkor kapnak egy inverz színű lapot, amit a rendszám bal részére kell szerelni:

A-35561

A 4690   A 11692

A 21143   V 530

Osztatlan rendszám:

D-319

Motorkerékpár-rendszám:

A-107

Az eredeti rendszám, és az érvényesítő lap külön:

A-4843

Méretei: megfelelnek az amerikai szabványnak: 300 mm * 150 mm (12" * 6").

Formátum: évenként változó színű alapon az alapszíntől függően általában fehér vagy fekete (esetenként színes) karakterek, a karaktereknek megfelelő színű keret; latinbetűs írás; kódolás: K-&&&&9 vagy KK-&&&&9 (a kódokat lásd a megjegyzésben!); a sorozatszámok növekedési sorrendje: 54321. Általában a rendszám két részre van osztva, a betűkarakterek alatti rész inverze a számkarakterek alatti résznek (egyes kiadásokon nincs ilyen osztás). Ha osztott a rendszám, a betűrészen még megtalálható felül a sorozatszám, alul a kiadás éve kis karakterekkel is. Ilyenkor a jobb szélen 90º-ban elforgatva a kiadás éve látható. A rendszám tetején az ARUBA (1987 előtti rendszámoknál az ARUBA, N.A.), alul pedig a ONE HAPPY ISLAND felirat látható.

Megjegyzések:

  • A betűkarakterek jelentése a következők: A - személygépkocsi, motor, AG - ügynökség, B, O, T - busz, BR - céges, D - kormányzati, DT, TR - tehergépkocsi, GAR - járműkereskedő, H - kölcsön sofőrrel, V - kölcsön, TX - taxi.
  • 1963-tól használnak osztott rendszámokat.
  • Az osztatlan rendszámokon csak az alsó és felső felirat, valamint a jobb szélen a kiadás ideje látható.
  • Motorkerékpár-rendszámok kisebb méretűek, felül az ARUBA felirat, alul pedig a kiadás éve látható rajtuk.
  • A betűket és a számokat elválasztó kötőjel a kiadás évétől függően látható, illetve hiányzik.
  • 2011 óta az ARUBA felirat helyett az aruba.com feliratot használják.
  • Az 2004 utáni rendszámokon az ARUBA és a ONE HAPPY ISLAND feliratok helyet cseréltek. Egyúttal kismértékben megváltozott a használt betűtípus is.
  • Lehetőség van személyre szabott szövegű rendszámok használatára is.
  • 1975-ig nem volt felirat alul, helyette a kiadás éve volt ott olvasható. 1976 és 1982 közötti rendszámokon alul az ISLA DI CARNAVAL felirat volt olvasható.

Történelmi rendszámok

1957-ig használták őket. A karakterek típusa időközben többször változott.

1021-A

Méretei: ismeretlenek.

Formátum: évenként változó színű alapon az alapszíntől függően általában fehér vagy fekete (esetenként színes) karakterek, a karaktereknek megfelelő színű keret; latinbetűs írás; kódolás: páros évben DA-&&&9 páratlan évben &&&9-AD; a sorozatszámok növekedési sorrendje: 4321. 1949-től a páros/páratlan váltás fordított formátummal történt. A dátum a kiadás évét jelölte, a számok egymás alá voltak írva, elforgatás nélkül.