Magyar Köztársaság
·
Republika Ungariya
·
Republik Ungarn
·
Republika Mađarska
·
Maďarská republika
·
Republica Ungară
·
Угорська Республіка
·
Република Мађарска
·
Republika Madžarska
·
Republika Węgierska
·
Δημοκρατία της Ουγγαρίας
·
Унгарска Република
·
Республика Мадярщина
·
Հունզարիայի Հանրապետություն

Magyarország zászlaja

Területe: 93 030 km2; lakossága: 10 020 000 fő (2009); fővárosa: Budapest; hivatalos nyelve: magyar, a kisebbségi önkormányzatok területén a cigány, a német, a horvát, a szlovák, a román, az ukrán, a szerb, a szlovén, a lengyel, a görög, a bolgár, a ruszin, az örmény is; közigazgatási beosztása: 7 régió, ezen belül: 19 megye és a főváros, ezen belül 174 kistérség, ezen belül 23 megyei jogú város, 305 város, 118 nagyközség és 2706 község; pénzneme: 1 forint = 100 fillér; nemzetközi gépkocsijele: H.

Közlekedés módja: jobboldali; rendszámok kiadása: párban.

Független parlamentáris köztársaság.
A magyar történelmet bővebben lásd a Wikipédiában.
2004. május 1. óta tagja az Európai Uniónak.

Magyarország elhelyezkedése Európában

Magyarország (H)

Az Interjú

2012. január 20.-án elhangzott egy telefonos riport a várható magyar rendszámcserékről az InfoRádióban az oldal készítőjével (Gajárszki László).

A riport szöveges kivonata itt érhető el.

Az elhagzott hanganyag innen is letölthető. (430 kB)

A teljes telefonbeszélgetés itt hallgatható meg. (3 MB)

Köszönet az InfoRádió szerkesztőségének, hogy a hanganyagokat az oldalamon felhasználhattam.

A visszhang...

Időközben érkezett a riporttal kapcsolatban egy nem túl kedves visszajelzés, és mivel az eredetileg megadott e-mail címen a feladó nem érhető el, itt kivánnék rá reagálni.

A visszajelzés

Kiveszőben? Nos, akkor nagyképűség helyett adatok:
Ausztria, Szlovákia, Csehország (bizony! A=Prága. U=Usti nad Laben, stb.), Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Olaszország (bizony, rajta van a szélén!), Franciaország (az irányítószám első két száma a rendszám első két száma), Németország, Svájc, Lengyelország.
Nos, tényleg kiveszőben. Nézz utánna, öreg, mielőtt hülyeségeket nyomatsz.

A válaszom

Tisztelt XXX úr!

Nem hiszem, hogy nagyképű lennék. Én elmondtam a kérdésekre az ismereteim szerinti válaszokat. A többi – pl. maga a cikk, és a címe is – a riporter alkotása.

Másrészt, amiket leírt, abban részben igaza van. A riportban is elmondtam, hogy a környező országok használják a terület alapú rendszámokat.

Amiben nincs igaza, az a következő:

  • Olasz rendszámokon 1994-től nincs rajta a területkód. Való igaz, hogy a jobb oldali kék sávban fel lehet tüntetni a kiadás évével együtt, de ez NEM KÖTELEZŐ, és tapasztalataim szerint egyre kevesebb rendszámon látható. Ráadásul ezeknek a rendszámoknak nem része a területkód azonosítás szempontjából.
  • Franciaországban 2009-en tértek át a nem területalapú rendszámokra, ott is – hasonlóan az olaszhoz – a jobb oldali kék sávban fel lehet tüntetni a régi megyekódot, de EZ SEM KÖTELEZŐ. Amit leírt, az sem igaz, hiszen a mai francia rendszámok felirata AA 999 AA formátumú, egyáltalán nincs benne a régi megyekód (csak a jobb oldali sávban, a régió logójával, ami hivatalos adatok szerint nem része a rendszám kódolásának azonosítás szempontjából). A régi rendszámokon az utolsó két számjegy volt a megyekód, ami valóban megegzik az irányítószámok első két számjegyével.
  • Spanyolországban is átálltak a terület alapú rendszámokról a sorozatszámos változatra, itt már egyáltalán nem található meg a régi kód.
  • Németországban 2012-2013 folyamán áttérnek egy központosított rendszerre, amin szintén nem lesz területkód.
  • Csehországban szintén tervezik a következő években a rendszer megváltoztatását egyszerű sorozatszámra.
  • Szlovéniában is felvetődött, hogy ha kifutnak a jelenlegi területkódos sorozattal (Ljubljanában hamarosan), akkor ott is egyszerű sorozatszámos verzióra fognak átállni.
  • EU-n kívül Albániában is átálltak – olasz minta alapján – a területkódolás nélküli rendszámozásra.
  • Svájcban is kérdéses, hogy továbbviszik-e a jelenlegi kantonokon alapuló kódolást, ha az kifut, vagy új, egyszerű sorszámos sorozatot vezetnek be.
  • Jelenleg nem tudok Magyarországon kívül más országról, ahol ez a tendencia visszafelé fordulna.

Ezek alapján nem mondanám azt, hogy gyarapodnak az ilyen típusú rendszámkódolások, sajnos az a helyzet, hogy egyre kevesebb helyen fogják alkalmazni a területek jelölését.

Úgyhogy a cikk címe ebből a nézőpontból igaz is lehet. Szóval, én is mondhatom: tessék utánanézni! (Még mielőtt elkezd mást sértegetni...)

Üdvözlettel:

     Gajárszki László