Azerbajdzsáni Köztársaság
·
Azǝrbaycan Respublikası

·
Ադրբեջանական Հանրապետություն
·
Азербайджанская Республика

Azerbajdzsán zászlaja
Az Azerbajdzsáni Köztársaság országadatait lásd a főoldalon!

Hegyi-Karabah Köztársaság
·
Լեռնային Ղարաբաղի Հանրապետություն

·
Dağlıq Qarabağ Respublikası
·
Нагорно-Карабахская Республика

A Hegyi-Karabah Köztársaság zászlaja

Területe: 11 500 km2; lakossága: 141 400 fő (2010); fővárosa: Ստեփանակերտ / Xankəndi / Степанакерт; hivatalos nyelve: örmény, általánosan ismert, de nem hivatalos az orosz, az azerit nem használják; közigazgatási beosztása: 8 tartomány (Շրջան); pénzneme: 1 Դրամ (dram) = 100 լումա (luma); nemzetközi gépkocsijele: AM.

Közlekedés módja: jobboldali; rendszámok kiadása: központilag párban.

De facto független parlamentáris köztársaság.
Az egykori kaganátus 1813-ban került az Orosz Birodalom, majd a Szovjetunió fennhatósága alá. 1921-től Azerbajdzsán rész, azon belül autonóm státust kapott 1923-ban. 1988-tól a helyi lakosság követelni kezdték az Örményországgal való egyesítést, amely azóta is tartó viszályt okozott Azerbajdzsánnal. 1991-ben kitört a karabahi háború, melynek során az örmények elfoglalták a területet. 1996-ban kikiáltották a függetlenséget, amelyet azonban hivatalosan senki nem ismert el. Jelenleg az örmény-azeri határ le van zárva, gyakoriak a fegyveres konfliktusok. Mind Örményország, mind Azerbajdzsán igényt tart a területre. Sorsa máig rendezetelen.

Hegyi-Karabah térképe

Az örmény nevek átírása az ISO 9985, a grúz neveké a nemzeti, a cirill neveké pedig a GOST 7.79-2000 System A (ISO 9:1995) szabvány szerint történik.

Azerbajdzsán - Azǝrbaycan (AZ)

Hegyi-Karabah rendszámai

Az egykori Hegyi-Karabah Autonóm Terület helyén, illetve az Örményország elleni harcok eredményeképp jóval megnövekedett területen az örmény rendszámok vannak használatban. Bővebben erről ott!