San Marino Köztársaság
·
Serenissima Repubblica di San Marino

San Marino zászlaja

Területe: 61,2 km2; lakossága: 31 434 fő (2009); fővárosa: Città di San Marino; hivatalos nyelve: olasz; közigazgatási beosztása: 9 község (castello / municipio), ezen belül: 9 község-székhely (capoluogo), és 44 falu (curazia); pénzneme: 1 Euro (€) = 100 centesimo; nemzetközi gépkocsijele: RSM.

Közlekedés módja: jobboldali; rendszámok kiadása: párban.

Független parlamentáris köztársaság.
301. szeptember 3.-án alapította a Rabról származó Marinus és Leó, a Monte Titano hegyén épített kis templommal. Az első írásos említés azonban csak 885-ben íródott. Később 1000-ben hozták létre a parlamentet (az Arengót). Az évek során többször próbálták elfoglalni az ország területét, ez azonban csak 1739-ben sikerült Alberoni legátusnak, neki is csak egy évig. San Marino függetlenségét az 1815-ös bécsi kongresszus is deklarálta. Az I. világháború során, 1915-ben hadat üzent a Monarchiának. A II. világháborúban először Olaszország mellett állt, később kinyilvánította semlegességét, majd hadat üzent Németországnak. 1988-ban az Európa Tanács tagja lett, de az Unióba nem lépett be.

San Marino elhelyezkedése Európában

San Marino (RSM)

Standard rendszámok

1993-as sorozat

* B8340   TMS01

JUMP1

*/A446

Méretei: ismeretlenek.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon kék karakterek, kék keret; latinbetűs írás; kódolás: * A9999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 54321. A rendszám bal szélén az ország címere, alatta a REPUBBLICA DI/SAN MARINO felirat látható.

Megjegyzések:

  • Motorkerékpárok rendszámai mindig négyzet alakúak voltak. A sorozatszám azonban csak négy karaktert tartalmazott: */A999.
  • 2004-től lehetőség van személyre szabott rendszámok vásárlására is, de ezek igen drágák (750 €). Az ilyen rendszámok a következő formátumban állnak rendelkezésre: * AAAA9, * AAA99, * AA99A és * AAAAA.

1987-es sorozat

* 36344   */8677

Méretei: ismeretlenek.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon kék karakterek, kék keret; latinbetűs írás; kódolás: * 99999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 54321. A rendszám bal szélén az ország címere, alatta a REPUBBLICA DI/SAN MARINO felirat látható.

Megjegyzések:

  • 1987 és 1993 között a címer mellett egy kerek ellenőrző pecsét is látható volt a rendszámon.
  • Motorkerékpárok rendszámai mindig négyzet alakúak voltak. A sorozatszám azonban csak négy karaktert tartalmazott: */9999.
  • A * 47999-es sorozatszám volt az utolsó, amit ebben a sorozatban kiadtak, ezek után már a betűvel kezdődő, 1993-as sorozatot adták csak ki!

1979-es sorozat

* 22921   */7200

Méretei: ismeretlenek.

Formátum: fehér alapon kék karakterek, kék keret; latinbetűs írás; kódolás: * 99999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 54321. A rendszám bal szélén az ország címere látható. A rendszám alsó szélén bal oldalon egy érvényesítő matrica, a többi felületen a REPUBBLICA DI SAN MARINO felirat látható.

Megjegyzések:

  • Az érvényesítő matrica mindkét rendszámon látható.
  • Motorkerékpárok rendszámai mindig négyzet alakúak voltak. A sorozatszám azonban csak négy karaktert tartalmazott: */9999. A címer alatt volt látható az ellenőrző matrica, mellette pedig a REPUBBLICA/DI/SAN MARINO felirat helyezkedett el három sorban.

Mopedek rendszámai

1993 óta használatosak.

* A 030

Méretei: ismeretlenek.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon kék karakterek, kék keret; latinbetűs írás; kódolás: * #/999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 4/321. A rendszám bal szélén az ország címere, alatta a REPUBBLICA DI/SAN MARINO felirat látható.

Megjegyzések: A mopedek rendszámai kódolásuk szempontjából megegyeznek a motorkerékpárokéval, csak itt az első karakter mindig az első sorban található.

Pótkocsik rendszámai

1993-as sorozat

*R 4003

Méretei: ismeretlenek.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon kék karakterek, kék keret; latinbetűs írás; kódolás: *R 9999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 4321. A rendszám bal szélén az ország címere, alatta a REPUBBLICA DI/SAN MARINO felirat látható. A címer mellett egy érvényesítő pecsét, felette egy vörös, kisméretű R (Rimorchio “Pótkocsi”) betű látható.

1986-os sorozat

* R1642

Méretei: ismeretlenek.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon kék karakterek, kék keret; latinbetűs írás; kódolás: R9999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 4321. A rendszám bal szélén az ország címere, alatta a REPUBBLICA DI/SAN MARINO felirat látható. A címer mellett egy érvényesítő pecsét látható. A sorozatszám előtt az R (Rimorchio “Pótkocsi”) betű vörös színnel van írva.

1979-es sorozat

* R 667

Méretei: ismeretlenek.

Formátum: fehér alapon kék karakterek, kék keret; latinbetűs írás; kódolás: R 999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 321. A rendszám bal szélén az ország címere, alatta egy érvényesítő matrica látható. Általában a rendszám alján a REPUBBLICA DI SAN MARINO felirat is megtalálható, de néhol ez hiányozhat. A sorozatszám előtt az R (Rimorchio “Pótkocsi”) betű vörös színnel van írva.

Diplomáciai rendszámok

1986 óta használatosak.

* CD 50

Méretei: ismeretlenek.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon kék és vörös karakterek, kék keret; latinbetűs írás; kódolás: CD 99 (CD = Corpo Diplomatico “Diplomáciai Testület”); sorozatszámok növekedési sorrendje: 21. A rendszám bal szélén az ország címere, alatta a REPUBBLICA DI/SAN MARINO felirat látható. Utána a CD betűk vörös színnel vannak írva.

Megjegyzések: 1986 előtt a normál rendszámformátumokat használták, azzal a különbséggel, hogy az első két karakter a CD volt.

Ideiglenes rendszámok

1992 óta használatosak.

*E*1764

Méretei: ismeretlenek.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon fekete és vörös karakterek, fekete keret; latinbetűs írás; kódolás: *E*9999 (E = Escursionisti Esteri “Külföldi Kirándulók”); sorozatszámok növekedési sorrendje: 4321. A rendszám bal szélén az ország címere (fekete színnel), alatta a REPUBBLICA DI/SAN MARINO felirat látható. Utána az E betű vörös színnel van írva. A számok előtt egy matrica látható, amelyen a rendszám érvényessége látható egy kis táblázatban.

Megjegyzések: Léteznek fordított formátumú (**9999E) sorozatú rendszámok is.

Rendőrségi rendszámok

1987 óta használatosak. Ilyen rendszámot használ a Csendőrség (Gendarmeria) és a Polgárőrség (Vigili Urbani) is.

Ma használatos rendszámok:

* POLIZIA 082   * POLIZIA/014

1993-ig használt rendszámok:

* GE 016   * VU 011

Méretei: ismeretlenek.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon kék és vörös karakterek, kék keret; latinbetűs írás; kódolás: POLIZIA 999 (POLIZIA “Rendőrség”); sorozatszámok növekedési sorrendje: 321. A rendszám bal szélén az ország címere, alatta a REPUBBLICA DI/SAN MARINO felirat látható. Utána a POLIZIA szó vörös színnel és kisebb betűkkel van írva.

Megjegyzések:

  • 1993-ban a Csendőrség (Gendarmeria) beleolvadt a rendőrségbe, azóta a rendőrségi rendszámot használják. Előtte ezt a típusú rendszámot használták, de a címer és a sorozatszámok között a GE betűk szerepeltek. Ezeken a rendszámokon a REPUBBLICA DI SAN MARINO felirat még a rendszám teljes alsó részének szélességében ki volt írva.
  • 1993-ban a Polgárőrség (Vigili Urbani) beleolvadt a rendőrségbe, azóta a rendőrségi rendszámot használják. Előtte ezt a típusú rendszámot használták, de a címer és a sorozatszámok között a VU betűk szerepeltek. Ezeken a rendszámokon a REPUBBLICA DI SAN MARINO felirat még a rendszám teljes alsó részének szélességében ki volt írva.
  • Motorkerékpárok rendszámai mindig négyzet alakúak voltak. Ezeken a rendszámokon a címer mellett a felső sorban volt a POLIZIA felirat, az alsó sorban pedig a háromjegyű sorozatszám.

Vöröskereszt rendszámai

1983 óta használatosak.

* CRS23

Méretei: ismeretlenek.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon kék és vörös karakterek, kék keret; latinbetűs írás; kódolás: CRS99 (CRS = Croce Rossa di San Marino “San Marinói Vöröskereszt”); sorozatszámok növekedési sorrendje: 21. A rendszám bal szélén az ország címere, alatta a REPUBBLICA DI/SAN MARINO felirat látható. Utána a CRS betűk vörös színnel vannak írva.

Mezőgazdasági gépek rendszámai

1983 óta használatosak.

* M.A./1092

Méretei: ismeretlenek.

Formátum: fényvisszaverős sárga alapon fekete karakterek, fekete keret; latinbetűs írás; kódolás: M.A./9999 (M.A. = Macchina Agricola “Mezőgazdasági gép”); sorozatszámok növekedési sorrendje: 4321. A rendszám bal szélén az ország címere (csak fekete színnel nyomva), alatta a REPUBBLICA DI/SAN MARINO felirat látható.

Munkagépek rendszámai

1983 óta használatosak.

* M.O./0032

Méretei: ismeretlenek.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon zöld karakterek, zöld keret; latinbetűs írás; kódolás: M.O./9999 (M.O. = Macchina Operatrice “Munkagép”); sorozatszámok növekedési sorrendje: 4321. A rendszám bal szélén az ország címere (csak zöld színnel nyomva), alatta a REPUBBLICA DI/SAN MARINO felirat látható.

Oldtimerek rendszámai

011HRSM   * RSM/011H

Méretei: ismeretlenek.

Formátum: fehér alapon kék és vörös karakterek, keret nélkül; latinbetűs írás; kódolás: elöl: 999HRSM, hátul: RSM/999H (RSM = Repubblica di San Marino); sorozatszámok növekedési sorrendje: 321. A hátsó rendszám felső sorának bal szélén az ország címere látható. A rendszámon szereplő H betű vörössel van írva.