Norvég Királyság
·
Kongeriket Norge
·
Kongeriket Noreg

·
Norgan gonagasriikka
·
Norjan kuningaskunta

Norvégia zászlaja
A Norvég Királyság országadatait lásd a főoldalon!

Spitzbergák
·
Svalbard

·
Свальбард

Norvégia zászlaja

Területe: 61 022 km2; lakossága: 2 572 fő (2009); fővárosa: Longyearbyen; hivatalos nyelve: norvég (bokmål és nynorsk változatban), az oroszok által bérelt területen az orosz is; közigazgatási beosztása: 4 település (lokalstyre); pénzneme: 1 norsk krone (norvég korona) = 100 øre; nemzetközi gépkocsijele: N.

Közlekedés módja: jobboldali; rendszámok kiadása: párban.

A Norvég Királyság tengerentúli területe.
A XII. században fedezték fel a vikingek, de hivatalosan Willem Barents jegyezte le először a szigetet 1596-ban. Eleinte nemzetközileg használt bálnavadász-telepek voltak itt. A XX. század elején kezdődött a mai gazdaság alapját is adó szénbányászat. 1935 óta oroszok is bányásznak a szigeten, a népesség 40% ma is orosz és ukrán. A terület Norvégia fennhatósága alá tartozik, de bármely ország, aki aláírta az 1925-ös Svalbard Egyezményt, szabadon működhet a szigeteken.
Hozzá tartozik a Spitzbergák és az Északi-fok között középtájban elhelyezkedő Medve-sziget (Bjørnøya) is.

A Spitzbergák elhelyezkedése

Norvégia - Norge/Noreg (N)

   Spitzbergák / Svalbard

A hivatalos norvég rendszámok mellett az orosz telepeken saját rendszámokat használnak.

Norvég rendszámok

Norvégiából "importált" rendszámok:

ZN 12223

Csak a szigeteken használható rendszámok:

ZN 10552   ZN 3472

1971 óta használják.

Méretei: megfelelnek az európai szabványnak: az egysoros 520 mm * 110 mm; a kétsoros: 340 mm * 220 mm.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon fekete karakterek, fekete keret (régebbi rendszámok keret nélkül is), vagy fekete alapon sárga karakterek, keret nélkül; latinbetűs írás; kódolás: € ZN 99999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 76 54321. A betűk és a számok között egy érvényesítő matrica látható. 2006 óta a fehér rendszámok bal szélén egy 40 mm széles függőleges kék sávban felül az ország zászlaja, alatta fehér színnel az N betű látható. Fekete rendszámokon nincs ilyen sáv.

Megjegyzések:

  • A kétféle rendszám megegyezik a Norvégiában kiadott rendszámokkal, csak a területkód itt mindig ZN. A fekete rendszámokat csak a szigeteken lehet használni, a fehéreket viszont bárhol a világon.
  • Motorkerékpárok, pótkocsik, motoros munkagépek, traktorok, hómotorok csak négyjegyű sorozatszámot kapnak.
  • A nem benzin/dízel üzemű járművek központilag kiadott EL (elektromos hajtású jármű), GA (gázüzemű jármű) és HY (hidrogénhajtású jármű) rendszámokat kapnak.
  • A rendszámon használt betűtípus az évek során többször megváltozott. 2002-ben bevezetett sorozat egyforma szélességű karaktereket használt, de rossz volt az olvashatósága. 2006-ban bevezetett karakterek jobb olvashatóságot eredményeztek, és a méretük is megengedte az Euroband elhelyezését is.
  • A betűk és a számok közötti érvényesítő matrica évenként változó színű (vörös, zöld vagy sárga), hiánya illetve rossz szín esetén a rendőrség elveszi a hibás rendszámot.
  • A fentieken kívül elvétve található más, egyéb norvég típusú rendszám is a szigeteken, ezek használatára vonatkozóan lásd a norvég rendszámokat! A területkód ezeken is mindig ZN.
  • 1969 előtt nem használtak rendszámokat a szigetek járművein. 1969 és 1971 között a régi típusú norvég rendszámokat használták a szigeteken. Bővebben lásd ott!

Orosz rendszámok

0022 APП

1972 óta használják.

Méretei változóak, kézzel készítik.

Formátum: fehér alapon fekete karakterek, keret nélkül; cirillbetűs írás; kódolás: 9999/АРT; sorozatszámok növekedési sorrendje: 4321.

Megjegyzések:

  • A betűkarakterek jelentései: APАвтомашина Рудника, ББаренцбург / Barentsburg, ППирамида / Pyramiden. Ez utóbbi már nincs használatban.
  • Ezek a rendszámok csak a szigeteken használhatók.
  • A rendszámok nem kötelezőek. Elvileg, ha a bányatársaság jelzése valamilyen módon beazonosítható a járművön, akkor nem kell rendszámot használni.