Bolíviai Többnemzetiségű Állam
·
Estado Plurinacional de Bolivia
·
Wuliwya Suyu
·
Buliwya Mamallaqta
·
Tetã Volívia

Bolívia zászlaja
Az Andoki népek jelképe

Területe: 1 098 581 km2; lakossága: 10 556 102 fő (2014); fővárosa: Sucre (alkotmányos főváros), Nuestra Señora de La Paz (adminisztratív főváros); hivatalos nyelve: a spanyol, ezen kívül országos szinten regionális vagy kisebbségi nyelvként használnak még 36 indián nyelvet, közülük a legjelentősebb az ajmara, a kecsua és a guarani; közigazgatási beosztása: 9 közigazgatási terület (departamento), ezen belül 112 tartomány (provincia), ezen belül 339 község (municipio) ezen belül 1374 kanton (cantón); pénzneme: 1 boliviano = 100 centavo; nemzetközi gépkocsijele: BOL.

Közlekedés módja: jobboldali; rendszámok kiadása: párban.

Független alkotmányos elnöki köztársaság.
Az ország területét i. e. 1500 körül népesítették be. Több indián kultúra is osztozott az évszázadok során a vidéken. A XV. századtól az Inka Birodalom része lett. Európaiak közül előbb a portugálok, majd a spanyolok fedezték fel a környéket. Az itt található ásványkincsek miatt a helyi indiánokat rabszolgaként kezelték. 1780 után az indiánok felkelése után a napóleoni háborúk alatt a spanyol uralom meggyengült, és 1825. augusztus 6.-án kikiáltották az ország függetlenségét. Ezután hosszasan háborúztak a szomszédos államokkal, ami rendkívül meggyengítette az ország gazdaságát, emellett az indiánok helyzete is siralmas maradt. A XX. században megalakult a Nemzeti Forradalmi Mozgalom, ami továbbra sem stabilizálta az országot. A '70-es, '80-as években katonai kormányok uralkodtak. A század utolsó éveiben kapitalista átalakulás zajlott, amit viszont 2001-ben Evo Morales szocialista rendszere követett, államosításokkal. Erre a keleti tartományok autonómiába vonultak, Morales újbóli megválasztása és az államosítások folytatása után még ma sem stabil az ország helyzete.

Bolívia elhelyezkedése Dél-Amerikában

Bolívia - Bolivia (BOL)

Standard rendszámok

1999-es sorozat

1824FTH   824 EDH

157 1 CDR   055 LSY

Méretei: megfelelnek az amerikai szabványnak: 300 mm * 150 mm (12" * 6").

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon kék karakterek, kék keret; latin betűs írás; kódolás: 9999AAA vagy 999 AAA; sorozatszámok növekedési sorrendje: 7654321 (eredetileg 654 321). A rendszám tetején a BOLIVIA felirat olvasható. A jobb felső sarokban a közigazgatási terület kódja látható, ahol a járművel először regisztrálták. A bal felső sarokban esetenként az ország zászlaja látható.

Megjegyzések:

 • Az első sorozatszám a 000 AAA volt.
 • Eredetileg a területkód egy kis fémlemezen volt, jelenleg már matricaként ragasztják a rendszámra.
 • A spanyol ábécé összes betűjét használják, kivéve az O, az Ñ és a Q betűket.
 • Ha a betűk és a számok között egy kisméretű 1 vagy 2 azt jelenti, hogy a rendszám nem az eredeti, hanem első, illetve második újranyomás. Ezeket elveszett vagy ellopott rendszámok esetén adják ki.
 • A pótkocsik ugyanazt a rendszámot kapják, mint a vontató jármű. Ezeket általában kézzel készítik, nem fényvisszaverő alapra. Ezeken nincs feltüntetve a területkód.
 • Egyes ünnepi alkalmakkor adtak ki színes rendszámokat is, de ezekről nem áll rendelkezésre bővebb információ.
 • Ettől a sorozattól kezdve nem különböztetik meg a különbözá használati formákat (a diplomáciai rendszámokat kivéve), minden járművön ezt a fajta rendszámot használják. Motorkerékpárokon a mérete kisebb.

1987-es sorozat

SUC-794   SAN-105

PNL-133

Méretei: általában megfelelnek az amerikai szabványnak: 300 mm * 150 mm (12" * 6"). Léteztek ettől eltérő méretű táblák is.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon fekete karakterek, fekete keret vagy keret nélkül; latin betűs írás; kódolás: TKA-999 (területkódok itt, kategóriakódok itt); sorozatszámok növekedési sorrendje: 4-321. A rendszám alján, a bal szélhez igazítva a BOLIVIA felirat olvasható.

Megjegyzések:

 • A spanyol ábécé összes betűjét használják, kivéve az O, az Ñ és a Q betűket.
 • Az első betűkarakter a terület, a második a jármű kategóriájának kódját jelöli.
 • Az alsó sorban, jobbra igazítva látható DP betűk újranyomott rendszámot jelöl. Ezt abban az esetben használták, ha az eredeti elveszik, vagy ellopják.
 • A pótkocsik ugyanazt a rendszámot kapják, mint a vontató jármű. Ezeket általában kézzel készítik, nem fényvisszaverő alapra.
 • A rendőrségi rendszámok is hasonlóak, azzal a különbséggel, hogy a betűk fixen a PNL karakterek (Policia Nacional), és a rendszám alján a POLICIA NACIONAL felirat látható.
 • Az első rendszámokon egy évenként megújítandó érvényesítő matrica is látható a jobb alsó sarokban.

1984-es sorozat

PP1756

Méretei: 300 mm * 125 mm (12" * 5").

Formátum: fehér alapon fekete karakterek, fekete keret; latin betűs írás; kódolás: PP-9999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 4321. A rendszám alján, a bal oldalon a trület rövidítése, középen a PARTICULAR felirat, jobb oldalon a kiadás évének utolsó két számjegye olvasható.

Megjegyzések: A pótkocsik ugyanazt a rendszámot kapják, mint a vontató jármű. Ezeket általában kézzel készítik, nem fényvisszaverő alapra. Ezeken nincs felüntetve a területkód.

Az 1970-es évek sorozata

4-25943   4-75633

5-25759 RB

Méretei: 300 mm * 125 mm (12" * 5").

Formátum: fehér alapon fekete karakterek, fekete keret; latin betűs írás; kódolás: K-&9999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 54321. A rendszám tetején középen a BOLIVIA felirat olvasható.

Megjegyzések:

 • A rendszámokat nem központilag adták ki, ezért számos eltérő stílusú rendszám volt látható.
 • Egyes sorozatokon a jobb felső sarokban a terület rövidítése is látható.
 • Egyes sorozatokon a sorozatszám után egy nemzeti színű, fekete szegélyű körben az RB (República de Bolivia) betűk is láthatók.
 • Az első szám a jármű kódját jelezte. Erről nincs bővebb információ, csak az, hogy a 4-es és az 5-ös a magántulajdonú járműveket jelezte.
 • A pótkocsik ugyanazt a rendszámot kapják, mint a vontató jármű. Ezeket általában kézzel készítik. Ezeken nincs feltüntetve a területkód.

Az 1960-as évek sorozata

25355-LP

Méretei: 300 mm * 125 mm (12" * 5").

Formátum: fekete alapon fehér vagy sárga karakterek, fehér vagy sárga keret; latin betűs írás; kódolás: 99999 TT (területkódok itt); sorozatszámok növekedési sorrendje: 54321. A rendszám alján balra igazítva a BOLIVIA felirat, jobb oldalon a kiadás éve olvasható.

Megjegyzések:

 • A területkód betűi kisebb méretűek, mint a sorozatszám számkarakterei.
 • A pótkocsik ugyanazt a rendszámot kapják, mint a vontató jármű. Ezeket általában kézzel készítik.

1949-es sorozat

P 5563

Méretei: megfelelnek az amerikai szabványnak: 300 mm * 150 mm (12" * 6").

Formátum: fehér alapon fekete karakterek, keret nélkül; latin betűs írás; kódolás: K &&&&9; sorozatszámok növekedési sorrendje: 54321. A rendszám alján a közigazgatási terület neve, valamint a kiadás éve volt olvasható.

Megjegyzések:

 • A betűkód P (Privado = ‘Magán’) vagy CMTA (Camioneta = ‘Teherautó’) lehetett. Ez utóbbit a kereskedelmi célú áruszállító járművek kapták.
 • A teherszállító járművek rendszámai inverz színűek voltak.

1945-ös sorozat

P 4945

Méretei: megfelelnek az amerikai szabványnak: 300 mm * 150 mm (12" * 6"). Léteztek ettől eltérő méretű táblák is.

Formátum: fehér alapon fekete karakterek, keret nélkül; latin betűs írás; kódolás: K &&&9; sorozatszámok növekedési sorrendje: 4321. A rendszám alján a közigazgatási terület neve, valamint kötőjellel elválasztva a kiadás évének utolsó két számjegye volt olvasható.

Megjegyzések: A betűkód P (Privado = ‘Magán’) vagy CAMTA (Camioneta = ‘Teherautó’) lehetett. Ez utóbbit a kereskedelmi célú áruszállító járművek kapták.

1940-es évek sorozata

P 24

Méretei: megfelelnek az amerikai szabványnak: 300 mm * 150 mm (12" * 6"). Léteztek ettől eltérő méretű táblák is.

Formátum: kék alapon fehér karakterek, fehér keret; latin betűs írás;; kódolás: K &&&9; sorozatszámok növekedési sorrendje: 4321. A rendszám tetején a kiadás évének utolsó két számjegye, valamint kötőjellel elválasztva a közigazgatási terület neve volt olvasható.

Megjegyzések: A betűkód O (Oficial = ‘Hivatalos’, azaz krományzati jármű) vagy P (Privado = ‘Magán’) lehetett.

1930-as évek sorozatai

A '30-as években a rendszámokat helyi szinten adták ki, ami azt jelenti, hogy a rendszámok akár közigazgatási egységenként eltérőek lehettek.

Az így kiadott rendszámoknak két közös vonása volt, hogy szerepelt rajta egy sorozatszám, valamint a terület elnevezése, a kiadás éve valamilyen formában, valamint a felhasználás kódja. E feliratok elhelyezkedése sem volt standardizálva, akárcsak a rendszám színei, méretei sem, ezért rendkívül változatos formátumokat használtak akkoriban.

P1465   1938 O 45

Méretei: megfelelnek az amerikai szabványnak: 300 mm * 150 mm (12" * 6"). Léteztek ettől eltérő méretű táblák is.

Formátum: változó színű alapon változó színű karakterek, változó színű keret; latin betűs írás;.

Megjegyzések:

 • A közigazgatási terület neve vagy a rendszám tetején vagy az alján olvasható.
 • A rendszámon valahol szerepelt a kiadás éve is.
 • A rendszám színei a kiadó helytől, évtől, stb. függően változott.
 • A felhasználás kódja O (Oficial = ‘Hivatalos’, azaz kormányzati jármű) vagy P (Privado = ‘Magán’) lehetett.

Kereskedelmi célú áruszállító járművek rendszámai

Az 1960-as évek sorozata

27187-LP

Méretei: 300 mm * 125 mm (12" * 5").

Formátum: fehér alapon fekete karakterek, fekete keret; latin betűs írás; kódolás: 99999-TT (területkódok itt); sorozatszámok növekedési sorrendje: 54321. A rendszám alján balra igazítva a BOLIVIA felirat, jobb oldalon a kiadás éve olvasható.

Megjegyzések:

 • A területkód betűi kisebb méretűek, mint a sorozatszám számkarakterei.
 • A pótkocsik ugyanazt a rendszámot kapják, mint a vontató jármű. Ezeket általában kézzel készítik.

1949-es sorozat

CMTA 15845

Méretei: megfelelnek az amerikai szabványnak: 300 mm * 150 mm (12" * 6").

Formátum: fekete alapon fehér karakterek, keret nélkül; latin betűs írás;; kódolás: K &&&&9; sorozatszámok növekedési sorrendje: 54321. A rendszám alján a közigazgatási terület neve, valamint a kiadás éve volt olvasható.

Megjegyzések: A betűkód P (Privado = ‘Magán’) vagy CMTA (Camioneta = ‘Teherautó’) lehetett. Ez utóbbit a kereskedelmi célú áruszállító járművek kapták.

Kormányzati rendszámok

1987-es sorozat

LZA-367

Méretei: általában megfelelnek az amerikai szabványnak: 300 mm * 150 mm (12" * 6").

Formátum: fényvisszaverős sárga alapon fekete karakterek, fekete keret vagy keret nélkül; latin betűs írás; kódolás: TKA-999 (területkódok itt, kategóriakódok itt); sorozatszámok növekedési sorrendje: 4-321. A rendszám alján, a bal szélhez igazítva a BOLIVIA felirat olvasható.

Megjegyzések:

 • A spanyol ábécé összes betűjét használják, kivéve az O, az Ñ és a Q betűket.
 • Az első betűkarakter a terület, a második a jármű kategóriájának kódját jelöli.
 • Az alsó sorban, jobbra igazítva látható DP betűk újranyomott rendszámot jelöl. Ezt abban az esetben használják, ha az eredeti elveszik, vagy ellopják.
 • A pótkocsik ugyanazt a rendszámot kapják, mint a vontató jármű. Ezeket általában kézzel készítik, nem fényvisszaverő alapra.
 • Az első rendszámokon egy évenként megújítandó érvényesítő matrica is látható a jobb alsó sarokban.
 • 1999-től megszűnt, standard rendszámokat használnak helyette.

1984-es sorozat

PP9341

Méretei: ismeretlenek.

Formátum: sárga alapon fekete karakterek, fekete keret; latin betűs írás; kódolás: PP-9999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 4321. A rendszám alján, a bal oldalon a terület rövidítése, jobb oldalon a kiadás évének utolsó két számjegye olvasható.

Megjegyzések: A pótkocsik ugyanazt a rendszámot kapják, mint a vontató jármű. Ezeket általában kézzel készítik, nem fényvisszaverő alapra. Ezeken nincs feltüntetve a területkód.

Az 1970-es évek sorozata

2-3266

Méretei: 300 mm * 125 mm (12" * 5").

Formátum: aranyszínű alapon fekete karakterek, fekete keret; latin betűs írás; kódolás: K-&9999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 54321. A rendszám tetején középen a BOLIVIA felirat olvasható.

Megjegyzések:

 • A rendszámokat nem központilag adták ki, ezért számos eltérő stílusú rendszám volt látható.
 • Egyes sorozatokon a jobb felső sarokban a terület rövidítése is látható.
 • Egyes sorozatokon a sorozatszám után egy nemzeti színű, fekete szegélyű körben az RB (República de Bolivia) betűk is láthatók.
 • Az első szám a járműhasználat kódját jelezte, kormányzati járműveknél 2-es volt.
 • A pótkocsik ugyanazt a rendszámot kapják, mint a vontató jármű. Ezeket általában kézzel készítik. Ezeken nincs feltüntetve a területkód.

Az 1960-as évek sorozata

O-79004-LP

Méretei: 300 mm * 125 mm (12" * 5").

Formátum: sárga alapon fekete karakterek, fekete keret; latin betűs írás; kódolás: K-99999-TT (területkódok itt); sorozatszámok növekedési sorrendje: 54321. A rendszám alján balra igazítva a BOLIVIA felirat, jobb oldalon a kiadás éve olvasható.

Megjegyzések:

 • A területkód betűi kisebb méretűek, mint a sorozatszám számkarakterei.
 • A pótkocsik ugyanazt a rendszámot kapják, mint a vontató jármű. Ezeket általában kézzel készítik.
 • A betűkód O (Oficial = ‘Hivatalos’, azaz kormányzati jármű) vagy CMTA (Camioneta Oficial = ‘Hivatalos teherautó’) lehetett. Ez utóbbit a kormányzati áruszállító járművek kapták.

1945-ös sorozat

CAMTA/OFICIAL 5387

Méretei: megfelelnek az amerikai szabványnak: 300 mm * 150 mm (12" * 6"). Léteztek ettől eltérő méretű táblák is.

Formátum: sárga alapon fekete karakterek, keret nélkül; latin betűs írás;; kódolás: K &&&9; sorozatszámok növekedési sorrendje: 4321. A rendszám alján a közigazgatási terület neve, valamint kötőjellel elválasztva a kiadás évének utolsó két számjegye volt olvasható.

Megjegyzések:

 • A betűkód O (Oficial = ‘Hivatalos’, azaz krományzati jármű) vagy CAMTA/OFICIAL (Camioneta Oficial = ‘Hivatalos teherautó’) lehetett. Ez utóbbit a kormányzati áruszállító járművek kapták.
 • Ez volt az első sorozat, ahol a kódoláson kívül színnel is megkülönböztették a kormányzati járműveket.
 • 1949-ben a karakterek alakja megváltozott, de maga a formátum nem változott (lásd a standard rendszámoknál!).

Motorkerékpár rendszámok

Az 1984-es sorozat

59285

Méretei: ismeretlenek.

Formátum: változó színű alapon fekete karakterek, fekete keret; latin betűs írás; kódolás: 99999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 54321. A rendszám tetején a BOLIVIA felirat olvasható, alul bal oldalon a terület rövidítése, jobb oldalon a kiadás éve látható.

Megjegyzések: 1987-től standard rendszámot használnak, csak kisebb méretben.

Az 1960-as évek sorozata

29126   24711

Méretei: ismeretlenek.

Formátum: változó színű alapon fekete karakterek, fekete keret; latin betűs írás; kódolás: 99999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 54321. A rendszám tetején a BOLIVIA felirat olvasható.

Közszolgálati járművek rendszámai

1987 és 1999 között használták.

CRT-050

Méretei: általában megfelelnek az amerikai szabványnak: 300 mm * 150 mm (12" * 6").

Formátum: fényvisszaverős vörös alapon fehér karakterek, fehér keret vagy keret nélkül; latin betűs írás; kódolás: TKA-999 (területkódok itt, kategóriakódok itt); sorozatszámok növekedési sorrendje: 4-321. A rendszám alján, a bal szélhez igazítva a BOLIVIA felirat olvasható.

Megjegyzések:

 • A spanyol ábécé összes betűjét használják, kivéve az O, az Ñ és a Q betűket.
 • Az első betűkarakter a terület, a második a jármű kategóriájának kódját jelöli.
 • Az alsó sorban, jobbra igazítva látható DP betűk újranyomott rendszámot jelöl. Ezt abban az esetben használják, ha az eredeti elveszik, vagy ellopják.
 • A pótkocsik ugyanazt a rendszámot kapják, mint a vontató jármű. Ezeket általában kézzel készítik, nem fényvisszaverő alapra.
 • Az első rendszámokon egy évenként megújítandó érvényesítő matrica is látható a jobb alsó sarokban.
 • 1999-től megszűnt, standard rendszámokat használnak helyette.

Taxirendszámok

1970 és 1987 között használták, ekkor átvette szerepét a köszszolgálati rendszám.

T-10580   T-12389 *

Méretei: 300 mm * 125 mm (12" * 5").

Formátum: narancssárga alapon fekete karakterek, fekete keret; latin betűs írás; kódolás: T-&9999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 54321. A rendszám tetején középen a BOLIVIA felirat olvasható.

Megjegyzések:

 • A rendszámokat nem központilag adták ki, ezért számos eltérő stílusú rendszám volt látható.
 • Egyes sorozatokon a jobb felső sarokban a terület rövidítése is látható.
 • Egyes sorozatokon a sorozatszám után egy nemzeti színű, fekete szegélyű körben az RB (República de Bolivia) betűk is láthatók.
 • A pótkocsik ugyanazt a rendszámot kapják, mint a vontató jármű. Ezeket általában kézzel készítik. Ezeken nincs feltüntetve a területkód.

Helyettesítő rendszámok

Az 1960-as években használták.

74169 LP

Méretei: 300 mm * 125 mm (12" * 5").

Formátum: kék alapon fekete karakterek, fekete keret; latin betűs írás; kódolás: 99999 TT (területkódok itt); sorozatszámok növekedési sorrendje: 54321. A rendszám alján balra igazítva a BOLIVIA felirat, jobb oldalon a kiadás éve olvasható.

Megjegyzések:

 • A területkód betűi kisebb méretűek, mint a sorozatszám számkarakterei.
 • A pótkocsik ugyanazt a rendszámot kapják, mint a vontató jármű. Ezeket általában kézzel készítik.

Ideiglenes rendszámok

1987-es sorozat

PPF-197   PP-1457

Méretei: általában megfelelnek az amerikai szabványnak: 300 mm * 150 mm (12" * 6").

Formátum: sötétzöld alapon fehér (3 számkarakter) vagy sárga (4 számkarakter) karakterek, fehér vagy sárga keret vagy keret nélkül; latin betűs írás; kódolás: PPA-999 vagy PP-9999 (PP = Placa Provisional “Ideiglenes rendszám”); sorozatszámok növekedési sorrendje: 4321. A rendszám alján, a bal szélhez igazítva a terület rövidítése, balra igazítva az érvényesség határideje olvasható nap hónap év (utolsó két számjegy) formátumban.

Megjegyzések:

 • A spanyol ábécé összes betűjét használják, kivéve az O, az Ñ és a Q betűket.
 • A pótkocsik ugyanazt a rendszámot kapják, mint a vontató jármű. Ezeket általában kézzel készítik, nem fényvisszaverő alapra.
 • A területek neve vagy teljesen ki van írva, vagy rövidítést alkalmaznak (pl. SC = Santa Cruz).
 • Ha a dátumnál csak a hónap és év látható, akkor az adott hónap végéig érvényes a rendszám.
 • A sorozatszámok először 1-től 9999-ig kerül kiadásra, majd a számok háromjegyűre váltanak, és a betűk következnek A-tól Z-ig. Évente újrakezdődik a sorozatszámok kiadása.
 • 1999-től nem használják ezeket a rendszámokat.

1980-as sorozat

PP-2673   PP0242

Méretei: megfelelnek az amerikai szabványnak: 300 mm * 150 mm (12" * 6"). Léteztek ettől eltérő méretű táblák is.

Formátum: változó színű alapon fekete karakterek, fekete keret; latin betűs írás; kódolás: PP-9999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 4321. A rendszám alján, a bal oldalon a terület rövidítése, jobb oldalon a kiadás évének utolsó két számjegye olvasható.

Megjegyzések:

 • Mivel a rendszámokat nem központilag adták ki, többféle formátumban és színben készülhettek. Egyeseken volt elválasztójel, másokon nem, és a betűtípus is különböző volt a kiadás helyszínétől függően.
 • A kiadás éve hiányozhat egyes rendszámokon, vagy utólag "ütötték bele" az évet.
 • A pótkocsik ugyanazt a rendszámot kapják, mint a vontató jármű. Ezeket általában kézzel készítik, nem fényvisszaverő alapra. Ezeken nincs feltüntetve a területkód.

Próbarendszámok

1987 és 1999 között használták.

CI-423

Méretei: általában megfelelnek az amerikai szabványnak: 300 mm * 150 mm (12" * 6").

Formátum: sötétkék alapon sárga karakterek, sárga keret vagy keret nélkül; latin betűs írás; kódolás: CI-&999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 4321. A rendszám alján, a bal szélhez igazítva a BOLIVIA felirat olvasható.

Megjegyzések:

 • Az alsó sorban, jobbra igazítva látható DP betűk újranyomott rendszámot jelöl. Ezt abban az esetben használják, ha az eredeti elveszik, vagy ellopják.
 • A pótkocsik ugyanazt a rendszámot kapják, mint a vontató jármű. Ezeket általában kézzel készítik, nem fényvisszaverő alapra.
 • Az első rendszámokon egy évenként megújítandó érvényesítő matrica is látható a jobb alsó sarokban.
 • 1999-től megszűnt, standard rendszámokat használnak helyette.

Diplomáciai rendszámok

1999-es sorozat

04-CC-02   71-MI-04

Méretei: általában megfelelnek az amerikai szabványnak: 300 mm * 150 mm (12" * 6").

Formátum: világoskék vagy zöld alapon fehér karakterek, keret nélkül; latin betűs írás; kódolás: ££-CC-99; sorozatszámok növekedési sorrendje: 21.

Megjegyzések:

 • Az első két szám a delegáló ország kódja, de erről sajnos nincs bővebb információm.
 • A betűk a diplomácia minőséget jelölik és a következők lehetnek: CD - diplomáciai testület (Cuerpo Diplomático), CC - Konzulátusi testület (Cuerpo Consulare), MI - Nemzetközi misszió (Missión Internacional), OI - Nemzetközi szervezet (Organisación Internacional).
 • A kék alap diplomáciai védelemmel rendelkező személyekhez, a zöld pedig a technikai és adminisztratív személyzethez kapcsolódik.
 • Az alsó sorban, jobbra igazítva látható DP betűk újranyomott rendszámot jelöl. Ezt abban az esetben használják, ha az eredeti elveszik, vagy ellopják.
 • A pótkocsik ugyanazt a rendszámot kapják, mint a vontató jármű. Ezeket általában kézzel készítik, nem fényvisszaverő alapra.
 • Az első rendszámokon egy évenként megújítandó érvényesítő matrica is látható a jobb alsó sarokban.

1987-es sorozat

CD-034

Méretei: általában megfelelnek az amerikai szabványnak: 300 mm * 150 mm (12" * 6").

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon vörös karakterek, vörös keret vagy keret nélkül; latin betűs írás; kódolás: CD-&999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 4321. A rendszám alján, a bal szélhez igazítva a BOLIVIA felirat olvasható.

Megjegyzések:

 • Az alsó sorban, jobbra igazítva látható DP betűk újranyomott rendszámot jelöl. Ezt abban az esetben használják, ha az eredeti elveszik, vagy ellopják.
 • A pótkocsik ugyanazt a rendszámot kapják, mint a vontató jármű. Ezeket általában kézzel készítik, nem fényvisszaverő alapra.
 • Az első rendszámokon egy évenként megújítandó érvényesítő matrica is látható a jobb alsó sarokban.

1960-as és 1970-es évek diplomáciai sorozatai

A Diplomáciai rendszámok az évek során rendszeresen változtak. Általánosságban elmondható, hogy a CD felirat mindegyiken megtalálható, ezen kívül látható még rajta egy sorozatszám, valamint a kiadás vagy érvényesség ideje, és a kiadás helye, ami lehet az országnév, illetve egy településnév is. Mivel a sorozatok elég gyakran megváltoztak, ezért nem lehet egységes leírást adni ezekről a sorozatokról. A CI kód nemzetközi szervezetet jelölt.

A következőkben néhány példa látható az akkoriban használatos rendszámokból:

CD 152   V.O. 070   CD 016   P/E 37

CI 879

Méretei: 300 mm * 125 mm (12" * 5").

Az 1960-as évek konzuli sorozata

CONSUL 054

Méretei: 300 mm * 125 mm (12" * 5").

Formátum: sötétszürke alapon ezüst karakterek, ezüst keret; latin betűs írás; kódolás: CONSUL 999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 321. A rendszám alján balra igazítva a BOLIVIA felirat, jobb oldalon az érvényesség ideje olvasható.

Az 1960-as évek diplomácia mentességgel nem rendelkező személyzet sorozata

1942 LP

Méretei: 300 mm * 125 mm (12" * 5").

Formátum: vörös alapon fehér karakterek, fehér keret; latin betűs írás; kódolás: 99999 TT (területkódok itt); sorozatszámok növekedési sorrendje: 54321. A rendszám alján balra igazítva a BOLIVIA felirat, jobb oldalon a kiadás éve olvasható.

Megjegyzések:

 • A területkód betűi kisebb méretűek, mint a sorozatszám számkarakterei.
 • A pótkocsik ugyanazt a rendszámot kapják, mint a vontató jármű. Ezeket általában kézzel készítik.

Az ENSZ rendszámai

1987 előtt az ENSZ képviselőinek saját rendszámsorozatuk volt. A különböző mandátumok idején különböző színű rendszámokat használtak, a formátum azonban mindig ONU 999 volt.

A következőkben néhány példa látható az akkoriban használatos rendszámokból:

ONU 035   ONU 183

Megjegyzések: A rendszám alján, a jobb szélén jelezték az adott mandátum intervallumát. A bal szélen a standard sorozatnak megfelelően a BOLIVIA felirat volt látható.