Belga Királyság
·
Koninkrijk België
·
Royaume de Belgique

·
Königreich Belgien

Belgium zászlaja

Területe: 30 528 km2; lakossága: 11 198 638 fő (2014); fővárosa: Bruxelles (Ville de Bruxelles) / Brussel (Stad Brussel) / Brüssel (Stadt Brüssel) (Brüsszel); hivatalos nyelve: flamand (holland) és vallon (francia), regionális szinten a délnyugati határszélen a német; közigazgatási beosztása: 3 régió (gewest / région / Region), ezen belül 10 tartomány (provincie / province / Provinz), ezen belül 43 kerület (arrondissement / Arrondissement), ezen belül 589 község (gemeente / commune / Gemeinde); pénzneme: 1 Euro (€) = 100 Cent; nemzetközi gépkocsijele: B.

Közlekedés módja: jobboldali; rendszámok kiadása: központilag csak a hátsó, az elsőről a tulajdonosnak kell gondoskodnia.

Független alkotmányos szövetségi monarchia.
A terület eredeti lakói kelták voltak, akiket a rómaiak irtottak ki. 486 után frank terület lett. Később Nagy Károly birodalmához, majd az ebből kialakult kisebb államokhoz tartozott. A XIII. században burgund hercegek tulajdona lett, majd a spanyol Habsburgok szerezték meg. 1713-ban Ausztriához került. Napóleon idejében folyamatos háború dúlt itt. 1815-től Hollandiához kapcsolták, majd 1830-ban lett teljesen független. Belgium ezután részt vett a gyarmatosításban, a XX. századra Belgium birtoka lett Belga Kongó (Zaire, a mai Kongói Demokratikus köztársaság), Belga Kelet-Afrika (később Ruanda-Urundi, a mai Ruanda és Burundi) valamint Tianjin (Tiencsin város Kínában). A II. világháborúban a németek elfoglalták az országot. A háború után a Marshall-terv segítségével Európa egyik legfejlettebb országává vált. 1949-ban alapító tagja volt a NATO-nak. A belga gyarmatok a '60-as években váltak függetlenné. A XX. század végén több államreformot hajtottak végre, ekkor alakult ki a mai föderális államszervezet is.
1957. március 25. óta, egyik alapítóként tagja az Európai Uniónak.

Belgium elhelyezkedése Európában

Belgium - België / Belgique /

   Belgien
(B)

Belgiumban a rendszámok nem járműhöz, hanem tulajdonoshoz kapcsolódnak. Ha valaki eladja a járművét, akkor a rendszámot nem adja vele, hanem viszi az újonnan vásárolt járművére. Ezért lehetséges, hogy sok nagyon régi kiadású rendszámot látni az új járműveken.

A hátsó rendszámokat állami szerv készíti és adja ki, az első rendszámok elkészítése a tulajdonos feladata. Az államilag kiállított rendszámokon 2000-től látható egy azonosító jel (körben egy CV felirat = Circulation-Verkeer; általában az elválasztójel felett illetve a sorozatszámok előtt látható).

Standard rendszámok

2010 november 15. utáni rendszámok

1-ABC-003   1-ABC-003

1-WAA-003

8-AAO-761   9-A-911-D

Méretei: megfelel az európai szabványnak, az egysoros: 520 mm * 110 mm, a kétsoros: 340 mm * 210 mm, motorkerékpárokon: 210 mm * 140 mm.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon rubintvörös karakterek, vörös keret; latin betűs írás; kódolás: € 9-AAA-999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 7-654-321. A rendszám bal szélén egy 40 mm széles függőleges kék sávban felül az Európai Unió zászlaja, alatta a B betű található.

Megjegyzések:

 • A felirat színe sötétebb (RAL 3003), mint a megelőző sorozatokon.
 • 2010. november 15.-től a rendszámok nem a tulajdonoshoz, hanem a járműhöz tartoznak. A régi rendszámok folyamatosan le lesznek cserélve az új típusúakra (normál esetben a műszaki vizsga alkalmával, egyébként, ha a régi rendszám elveszik, vagy ellopják), kérés esetén megtarthatóak a régi sorozatszámok, illetve a személyre szabott kódok, de az új rendszámformátumban újra elkészítve. (Tehát továbbra is láthatóak lesznek olyan formátumok, mint pl. A-99, de már Eurobanddal és 9--es előtéttel.)
 • Az első számkarakter része a sorozatszámnak, de azt is jelzi, hogy az adott rendszám milyen osztályú: 1 - 7: normál standard rendszámok, 8: nemzetközi szervezetek rendszámai (2014-ben megszüntették a kiadását, 1-es indexszel helyettesítik), 9 - személyre szabott rendszámok (2014-ben megszüntették a kiadását, új formátumot vezettek be, lásd lent).
 • A 2008. június 25. óta kiadott sorozatszám-formátumon a betűk nem alkothatják a következő kapcsolatokat: CDH, FDF, VLD (politikai pártok rövidítései), SEX, HOT, CUL (pikáns szavak), ARD, ZDF (német televíziók rövidítései), ZAT, HIV, GAY (egyéb nem kívánatos szavak, rövidítések).
 • Nem használják az I, M, O, Q, U, W, Z betűket, ez alól kivétel csak a személyre szabott rendszám lehet.
 • A sorozatszám nem állhat csak nullákból (000).
 • Ha a rendszám AAA - AAB betűkkel kezdődik, az közszolgálati járművet jelöl.
 • Ha a rendszám M, W betűkkel kezdődik, az motorkerékpárt jelöl — 2014. októbere óta nem adnak ki ilyen rendszámokat, helyette új rendszámformátumot vezettek be.
 • Ha a rendszám C-vel kezdődik, az adómentes jármű rendszámát jelöli.
 • Ha a rendszám WW-vel kezdődik, az országúti segélyszolgálatot (Wacht op de Weg) jelöl.
 • Ha a rendszám O-val kezdődik, az "Old Timer"-t jelöl (minimum 25 éves autó), ezzel a rendszámmal a tulajdonos lakhelyétől maximum 25 km-re lehet utazni (kivétel a veteránautó-találkozók) — 2014. októbere óta nem adnak ki ilyen rendszámokat, helyette új rendszámformátumot vezettek be.
 • Ha a rendszám Q, U betűkkel kezdődik, az pótkocsikat jelöl — 2014. októbere óta nem adnak ki ilyen rendszámokat, helyette új rendszámformátumot vezettek be.
 • Ha a rendszám TX-szel kezdődik, az taxit, a TXL vagy TXH bérelhető limousine-t jelöl — 2014. októbere óta nem adnak ki ilyen rendszámokat, helyette új rendszámformátumot vezettek be.
 • Második karakterként az Y kétsoros, a Z motorkerékpár-méretű rendszámot jelöl általában.
 • Lehetőség van 1000 € értékben, saját szövegezésű rendszámot készíttetni. Ezek nem kezdődhetnek a fent felsorolt betűkkel, valamint nem szerepelhet bennük az EUR, a politikai pártok rövidítései, valamint a 000 (három nulla) felirat, eredetileg ezeknek is AAA-999 formátumúaknak kellett lenniük, de manapság már bármilyen, maximum 6 karakter hosszú, a fenti szabályoknak megfelelő felirattal kérhető. Ezek a rendszámok mindig a 9-es számmal kezdődnek.

2008-as sorozat

897-AGN

Méretei: a hátsó rendszám mérete: 325 mm * 105 mm, az első változó méretű (gyártótól függ).

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon vörös karakterek, vörös keret; latin betűs írás; kódolás: 999-AAA; sorozatszámok növekedési sorrendje: 321-654.

Megjegyzések:

 • Ezeken a rendszámokon nem használták az O betűt, valamint nem lehetett minden szám helyén 0.
 • A betűk és a számok között az elválasztójel egy kötőjel volt, felette a kiadó logójával.
 • A 2008. június 25. óta kiadott sorozatszám-formátumon a betűk nem alkothatják a következő kapcsolatokat: CDH, FDF, VLD (politikai pártok rövidítései), SEX, HOT, CUL (pikáns szavak), ARD, ZDF (német televíziók rövidítései), ZAT, HIV, GAY (egyéb nem kívánatos szavak, rövidítések).
 • Az utolsó kiadott sorozat ebből a formátumból a CFQ volt.
 • 2010-ig lehetőség volt 620 € értékben, saját szövegezésű rendszámot készíttetni. Ezek nem kezdődhetnek a fent felsorolt betűkkel, valamint nem szerepelhet bennük az EUR, a politikai pártok rövidítései, valamint a 000 (három nulla) felirat.

1973-as sorozat

HXZ-475   CAA-469

BXH-796

Méretei: a hátsó rendszám mérete: 325 mm * 105 mm, az első változó méretű (gyártótól függ).

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon vörös karakterek, vörös keret; latin betűs írás; kódolás: 1997-ig: AAA·999, 1997-től: AAA-999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 654-321.

Megjegyzések:

 • 1990-től fényvisszaverős alappal készült.
 • Ezeken a rendszámokon 1999. augusztusig nem használták az I, az M, az O, a Q és a W betűket, valamint nem lehetett minden szám helyén 0.
 • A betűk és a számok között az elválasztójel 1997-ig (a PZZ sorozatig) egy középső pont (·) volt, majd ennek szerepét átvette a kötőjel. 1999 augusztustól a kötőjel felett látható a kiadó logója is.
 • 1998 és 1999 között újból kiadtak sok régi, már elhasznált kombinációt, még mielőtt az R-es sorozatot elkezdték volna, melyből az utolsó sorozat az RVJ volt.
 • 1999 és 2008 között kiadták az összes olyan sorozatot, amely az eddig tiltott I, M, Q és a W betűket tartalmazta második, illetve harmadik betűként (első betűként ezek továbbra sem állhattak). A kimaradt sorozatok után az SSA-val kezdődő sorozattal folytatták, melyet egészen a YZZ-s sorozatig folytatták (W-s és Z-s sorozatok nem voltak).
 • Ha a rendszám C-vel kezdődik, az adómentes jármű rendszámát jelöli;
 • Ha a rendszám WW-vel kezdődik, az országúti segélyszolgálatot (Wacht op de Weg) jelöl;
 • Ha a rendszám O-val kezdődik, az "Old Timer"-t jelöl (minimum 25 éves autó);
 • Ha a rendszám TX-szel kezdődik, az taxit, a TXL bérelhető limousine-t jelöl;
 • Ha a rendszám AVN, EVN vagy FVN betűkkel kezdődik, az NATO-s vagy ENSZ-es járművet jelöl.
 • 2010-ig lehetőség volt 620 € értékben, saját szövegezésű rendszámot készíttetni. Ezek nem kezdődhetnek a fent felsorolt betűkkel, valamint nem szerepelhet bennük az EUR, a politikai pártok rövidítései, valamint a 000 (három nulla) felirat.
 • A 2000-es években az első rendszámokon (mivel azt a tulajdonos készítteti el) gyakran megjelent az Euroband.

1962-es sorozat

PP.001   1.XU.80

28.AD.1   420.DH

F.673.Y

Méretei: a hátsó rendszám mérete: 340 mm * 110 mm, az első változó méretű (gyártótól függ).

Formátum: fehér alapon vörös karakterek, vörös keret; latin betűs írás; kódolás: AA.999, 9.AA.99, 99.AA.9, 999.AA vagy A.999.A; sorozatszámok növekedési sorrendje: a számok 321, majd a betűk 54.

Megjegyzések:

 • Ezeken a rendszámokon nem használták az I, az O és a Q betűket, az AA, a KK, az SS, a WC kapcsolatokat, az E-vel, az G-vel, az L-lel, az M-mel és P-vel kezdődő betűkapcsolatokat (ez utóbbiak régebben motorkerékpár-rendszámon voltak forgalomban), valamint nem lehetett minden szám helyén 0.
 • A betűk és a számok között az elválasztójel egy pont volt.
 • 2010-ig lehetőség volt 874 € értékben, saját szövegezésű rendszámot készíttetni. Ezek nem kezdődhetnek a fent felsorolt betűkkel, valamint nem szerepelhet bennük az EUR, a politikai pártok rövidítései, valamint a 000 (három nulla) felirat.

1953-as sorozat

B.4192   4.Z.913

60.E.24   984.Y.5

5620.D

Méretei: a hátsó rendszám mérete: 340 mm * 110 mm, az első változó méretű (gyártótól függ).

Formátum: fehér alapon vörös karakterek, vörös keret; latin betűs írás; kódolás: A.9999, 9.A.999, 99.A.99, 999.A.9 vagy 9999.A; sorozatszámok növekedési sorrendje: a számok 4321, majd a betű 5.

Megjegyzések:

 • A 999.A.9-es és a 9999.A-s sorozatoknál a a P betű közszolgálati járművet jelölt
 • Ezeken a rendszámokon nem használták az A, az I, az O, a P (kivéve az előbb jelzett esetet) és a Q betűket, valamint nem lehetett minden szám helyén 0.
 • A betűk és a számok között az elválasztójel egy pont volt.
 • 2010-ig lehetőség volt 874 € értékben, saját szövegezésű rendszámot készíttetni. Ezek nem kezdődhetnek a fent felsorolt betűkkel, valamint nem szerepelhet bennük az EUR, a politikai pártok rövidítései, valamint a 000 vagy 0000 (három vagy négy nulla) felirat.

1926-os sorozat

136 108   33

Méretei: változóak.

Formátum: fehér alapon vörös karakterek, általában vörös keret nélkül; latin betűs írás; kódolás: &&& &&9; sorozatszámok növekedési sorrendje: 654 321.

Megjegyzések:

 • Már nem használható közúti forgalomban!
 • A rendszámok nem festettek voltak, hanem tűzománc-technológiával készültek.
 • Az 1 és 99 közötti sorszámokat a királyi család használta. Minél kisebb volt a szám, annál magasabb pozícióban állt a jármű tulajdonosa a családon belül.
 • Az 1000 alatti sorozatszámok az ország szempontjából fontos személyeket jelöltek (magas rangú képviselők, stb.).
 • A két hármas számcsoport között, a rendszám alján a kiadó hivatal pecsétje (fekete fehér címer, felül és alul az ország neve franciául és hollandul) volt látható. Rövidebb sorozatszámok esetén ez kerülhetett a számok elé is.

1919-es sorozat

63502   L-4855

Méretei: ismeretlen.

Formátum: sötétkék alapon fehér karakterek, keret nélkül; latin betűs írás; kódolás: 99999 vagy A-9999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 54321. A rendszám alján egy aláhúzás látható, ami azonban nem teljes szélességű.

Megjegyzések:

 • Már nem használható közúti forgalomban!
 • A rendszámok nem festettek voltak, hanem tűzománc-technológiával készültek.
 • A sorozatszámok kiadását a 25001-es számmal kezdték.
 • Miután az öt számjegyű sorozatszámok kifutottak, az első szám helyét egy betű vette át, melyet kötőjellel kapcsolnak a számokhoz. Ennek a váltásnak az ideje ismeretlen.

1911-es sorozat

13412   24404

Méretei: változóak.

Formátum: fekete alapon fehér karakterek, keret nélkül; latin betűs írás; kódolás: &&&&9; sorozatszámok növekedési sorrendje: 54321. A rendszám alján egy aláhúzás látható, ami azonban nem teljes szélességű.

Megjegyzések:

 • Már nem használható közúti forgalomban!
 • A rendszámok nem festettek voltak, hanem tűzománc-technológiával készültek.
 • A 20000 feletti sorozatoknál az alapszín világoskék volt.
 • Ezt a sorozatot a 10000-től a 25000-ig terjedő intervallumból adták ki.
 • Ettől a sorozattól kezdve csak a hátsó rendszámot adták ki központilag, az első elkészíttetése a tulajdonos feladata lett.

1899-es sorozat

BELGIQUE 706   BELGIQUE 23955

Méretei: változóak.

Formátum: fehér alapon fekete karakterek, keret nélkül; latin betűs írás; kódolás: &&&&9; sorozatszámok növekedési sorrendje: 54321. A felső részen egy félkörívben a BELGIQUE felirat olvasható, alatta az akkori címer képe látható.

Megjegyzések:

 • Már nem használható közúti forgalomban!
 • A kezdő sorozatot egyszerűen a járműre festették. Később a rendszám mérete a sorozatszám hosszával együtt változott, nem festettek voltak, hanem tűzománc-technológiával készültek.
 • A 10000-es sorszámtól kezdve a felirat betűtípusa megváltozott.
 • Ezt a rendszámot a 25000-es sorozatszámig adták ki.
 • A rendszámok mellett használtak egy tartományi rendszámot is, amely jelezte a járműadó rendezettségét. Ez a tábla tartományonként különböző volt.

Új típusú személyre szabott rendszámok

2014. március 31.-től adják ki ezeket a rendszámokat.

B-2-B   * FORD-T   794-558

Méretei: megfelel az európai szabványnak, az egysoros: 520 mm * 110 mm, a kétsoros: 340 mm * 210 mm, motorkerékpárokon: 210 mm * 140 mm.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon rubintvörös karakterek, vörös keret; latin betűs írás; kódolás: € #######$. A rendszám bal szélén egy 40 mm széles függőleges kék sávban felül az Európai Unió zászlaja, alatta a B betű található.

Megjegyzések:

 • Az Euroband és az első karakter között, az Eurobandtól kb. 25 mm-re a kiadó logója látható.
 • A rendszám feliratai mindig középre igazítottak.
 • Az elválasztójel csak kötőjel lehet.
 • A rendszám maximum nyolc karaktert tartalmazhat, melybe beleszámít az esetleges kötőjel is.
 • A nem szabványos oldtimer rendszámokra (azaz nem O-val klezdődő sorozatok) egy vörös alapon fehér OLD/TIMER feliratú matricát kell ragasztani jogi okok miatt.
 • Minden személyre szabott rendszámnak legalább egy betűt tartalmaznia kell, ez alól egyetlen kivétel, az 1953 előtti sorozatok újragyártatása (ezek csak számokat tartalmaztak).
 • Nem lehet olyan feliratot kérni, amely valamilyen más formátummal egybeesik (ilyenkor nem számítanak az elválasztók), kivéve, ha ez egy létező rendszám újragyártása (pl. nem kezdődhet a szöveg a CD karakterekkel, mert az ütközik a diplomáciai rendszámok formátumával; továbbá nem lehet a rendszám AAAA999, AAA9999, 9999AAA és 999AAAA formátumú – a kötőjel ebben az esetben sem számít).
 • Ez a fajta rendszám 1000 €-ért kérhető. Már meglévő személyre szabott rendszám újragyártatása csak 30 €-ba kerül.
 • Ennek a formátumnak az elindításával megszűnik a 9--cel kezdődő standard rendszámok kiadása.

Motorkerékpár rendszámok

2014-es sorozat

2014. októbere óta használják.

M-AAA/001

Méretei: 210 mm * 140 mm.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon rubintvörös karakterek, vörös keret; latin betűs írás; kódolás: M-AAA/€ 999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 654-321. A rendszám második sorának bal szélén egy 40 mm széles függőleges kék sávban felül az Európai Unió zászlaja, alatta a B betű található.

Megjegyzések: 2010 és 2014 között standard rendszámokat használtak M kezdőbetűvel.

1958-as sorozat

MFL 654   WAU-148

Méretei 165 mm * 140 mm.

Formátum: sárga alapon fekete karakterek, fekete keret; latin betűs írás; kódolás: MAA/999 vagy WAA/999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 54-321.

Megjegyzések:

 • 1990-től fényvisszaverős alappal készült.
 • Az első sorozat M-mel kezdődött, majd 2006 közepétől vezették be a W-t.
 • Az 50 cm²-nél kisebb motorral vagy 45 km/h-s sebességnél kevesebbel haladni képes mopedek nem kaptak rendszámot.
 • 2010-ig használták, akkor átvette a szerepét az akkoriban kiadott új standard sorozat (M betűvel kezdődő sorozatszámok).

1953-as sorozat

EA.382

Méretei: 340 mm * 110 mm.

Formátum: sötétkék alapon fehér karakterek, keret nélkül; latin betűs írás; kódolás: AA.999, 9AA.99, 99.AA9 vagy 999.AA; sorozatszámok növekedési sorrendje: a számok 321, majd a betűk 54.

Megjegyzések:

 • Már nem használható közúti forgalomban!
 • A rendszámok időrendben E-vel, G-vel, L-lel, M-mel végül P-vel (bár ez utóbbi sosem került felhasználásra) kezdődtek.

1926-os sorozat

76767   433779   E21344

Méretei: változóak.

Formátum: sötétkék alapon fehér karakterek, keret nélkül; latin betűs írás; kódolás: &&&&&9; sorozatszámok növekedési sorrendje: 654321. A rendszám alsó szélén egy fehér csík látható.

Megjegyzések:

 • Már nem használható közúti forgalomban!
 • A rendszámok nem festettek voltak, hanem tűzománc-technológiával készültek.
 • Ebben a sorozatban adtak ki első rendszámot is, amit az első kerék sárhányója fölé szereltek, hosszirányban.
 • Az E betűvel kezdődő, és csak 5 számjegyből álló rendszámok közszolgálai használatú járműveket jelöltek (pl. posta, stb.).

1914-es sorozat

D-653

Méretei: változóak.

Formátum: fekete alapon fehér karakterek, keret nélkül; latin betűs írás; kódolás: A-999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 4-321. A rendszám alján egy aláhúzás látható, ami azonban nem teljes szélességű.

Megjegyzések:

 • Már nem használható közúti forgalomban!
 • A rendszámok nem festettek voltak, hanem tűzománc-technológiával készültek.
 • 1919-től – a standard rendszámoknak megfelelően – az alapszín sötétkékre változott.

1903-as sorozat

UL 82

Méretei: változóak.

Formátum: fekete alapon fehér karakterek, fehér keret; latin betűs írás; kódolás: 9999 vagy A 999 vagy AA 99; sorozatszámok növekedési sorrendje: 4321.

Megjegyzések:

 • Már nem használható közúti forgalomban!
 • A rendszámok nem festettek voltak, hanem tűzománc-technológiával készültek.
 • 1903 előtt a motorkerékpárokon is olyan rendszámokat használtak, mint a többi járművön.
 • Először a csak számokat tartalmazó sorozatokat adták ki, majd az egy, aztán a kétbetűs sorozatok következtek.

Mopedek és microcarok rendszámai

2014. március 31.-től adják ki ezeket a rendszámokat. Addig az ilyen járművek nam kaptak semmilyen azonosítót.

S-AAA/001   S-UAA-001

Méretei: megfelel az európai szabványnak, az egysoros: 520 mm * 110 mm, a kétsoros: 340 mm * 210 mm, motorkerékpárokon: 210 mm * 140 mm.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon rubintvörös karakterek, vörös keret; latin betűs írás; kódolás: € S-KAA-999; a sorozatszámok növekedési sorrendje: 54-321. A rendszám bal szélén egy 40 mm széles függőleges kék sávban felül az Európai Unió zászlaja, alatta a B betű található.

Megjegyzések:

 • A mopedek két kategóriába vannak sorolva: a maximum 25 km/h-s sebességgel haladni képes mopedek rendszámain a második betűkarakter A (ha ez kifutott: C), míg a többiekén B (ha ez kifutott: D).
 • A microcarok rendszámain a második betűkarakter U (ha ez kifutott: V).
 • Az első kötőjel felett látható a kiadó logója.

A királyi család rendszámai

15

Méretei: 340 mm * 110 mm.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon vörös karakterek, vörös keret; latin betűs írás; kódolás: &9; sorozatszámok növekedési sorrendje: 21.

Megjegyzések:

 • A király járművének rendszáma mindig 1.
 • Maximálisan kiadható sorszám a 99-es.

Kormányzati rendszámok

A.53   P.19   E.23

Méretei: 340 mm * 110 mm.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon vörös karakterek, vörös keret; latin betűs írás; kódolás: a jelenlegi sorozaton K.&&9; sorozatszámok növekedési sorrendje: a jelenlegi sorozaton 321.

Megjegyzések:

 • A szövetségi adminisztráció járműveit A jelöli, használói:
  • a szövetségi kormányzat tagjai
  • az államminiszter
  • a képviselőház elnöke
  • főbírók
  • tartományi kormányzók
  • főbb állami és vallási vezetők
 • A szövetségi parlament járműveit P jelöli, használói:
  • a szenátus elnöke és tagjai
  • a képviselőház tagjai
  • a regionális parlamentek (Flandria, Vallónia és Brüsszel) elnökei és tagjai
  • a német közösség elnöke és parlamentjének tagjai
  • az Európai Parlament belga tagjai
  • a szenátus kiszolgálására szolgáló járművek
 • Az E a regionális és községi szolgálatok elnökeinek és tagjainak járműveit jelöli.
 • Az elválasztójelek a kiadás évének megfelelő standard sorozatnál megismert elválasztójelek (lásd fent!).

Régiségek rendszámai

2014 októbere óta használják.

O-AAA-001

Méretei: megfelel az európai szabványnak, az egysoros: 520 mm * 110 mm, a kétsoros: 340 mm * 210 mm, motorkerékpárokon: 210 mm * 140 mm.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon rubintvörös karakterek, vörös keret; latin betűs írás; kódolás: € O-AAA-999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 654-321. A rendszám bal szélén egy 40 mm széles függőleges kék sávban felül az Európai Unió zászlaja, alatta a B betű található.

Megjegyzések:

 • A második betű az egyes járműtípusokat jelöli: M – motorkerékpár, Q – pótkocsi, S – moped. Ez utóbbinál a harmadik betű tovább bontja a járműcsoportot: A és C – A-osztályú moped (max. 25 km/h-s sebesség), B és D – B-osztályú moped (25 km/h feletti sebesség), U és V – microcar. Minden más betű normál járművet jelöl.
 • A sorozat bevezetésével megszűnt a standard rendszámokon az O-s sorozat további kiadása.

Pótkocsik rendszámai

Olyan pótkocsik kapják, amelyek önsúlya 750 kg-nál (2001 előtt 500 kg-nál) több.

2014-es sorozat

2014. októbere óta használják.

Q-AAA-001

Méretei: megfelel az európai szabványnak, az egysoros: 520 mm * 110 mm, a kétsoros: 340 mm * 210 mm, motorkerékpárokon: 210 mm * 140 mm.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon rubintvörös karakterek, vörös keret; latin betűs írás; kódolás: € Q-AAA-999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 654-321. A rendszám bal szélén egy 40 mm széles függőleges kék sávban felül az Európai Unió zászlaja, alatta a B betű található.

Megjegyzések:

 • 2010 és 2014 között standard rendszámokat használtak, melyeknek első betűkaraktere Q vagy U volt.
 • A sorozat bevezetésével megszűnt a standard rendszámokon a Q-s és az U-s sorozat további kiadása.

2001-es sorozat

QAE-134

Méretei megfelelnek az európai szabványnak: 520 mm * 120 mm; a kétsoros: 340 mm * 220 mm.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon fekete karakterek, fekete keret; latin betűs írás; kódolás: € QAA-999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 54-321. A bal szélén egy 40 mm széles függőleges kék sávban felül az Európai Unió zászlaja, alatta fehérrel az B felirat található.

Megjegyzések:

 • A rendszámok mindig Q betűvel kezdődnek.
 • 2001 után található néhány, ebben a formátumban újragyártott U-s sorozatú rendszám is. Ezek az előző sorozat hibás folytatásának tűnnek.
 • 2010. november óta az új standard rendszámokat használták ezek helyett, melyeken az első betűkarakter Q vagy U volt.

1990-es sorozat

UHP-569

Méretei 340 mm * 110 mm.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon vörös karakterek, vörös keret; latin betűs írás; kódolás: UAA·999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 54-321.

Megjegyzések:

 • A rendszámok mindig U betűvel kezdődnek. Minden más paraméterében megegyezik az akkori standard rendszámok formátumával.
 • A betűk és számok közötti elválasztójel a középső pont (·).

Taxik rendszámai

2014 októbere óta használják.

T-XAA-001   T-LAA-001

Méretei: megfelel az európai szabványnak, az egysoros: 520 mm * 110 mm, a kétsoros: 340 mm * 210 mm, motorkerékpárokon: 210 mm * 140 mm.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon rubintvörös karakterek, vörös keret; latin betűs írás; kódolás: € T-KAA-999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 54-321. A rendszám bal szélén egy 40 mm széles függőleges kék sávban felül az Európai Unió zászlaja, alatta a B betű található.

Megjegyzések:

 • A második betű a taxi jellegét jelöli: X – normál taxi, L – bérautó sofőrrel.
 • Mopedekre is kérhető ilyen rendszám, ebben az esetben a harmadik betá fixen S, melyet a kategóriakód követ, ami lehet: A (max. 25 km/h-s sebesség), B (max. 45 km/h-s sebesség), U (microcar normál egysoros rendszámmal), Y (microcar kétsoros rendszámmal) és Z (microcar motorkerékpár-rendszámmal).
 • Mopedek esetén, ha a jelenlegi sorozat kifut, inverz sorrenben fojtatják (T-999-XSA vagy T-999-XSBA).

Kereskedői rendszámok

2014-es sorozat

2014. októbere óta használják.

ZA-15-AAA

Méretei: megfelel az európai szabványnak, az egysoros: 520 mm * 110 mm, a kétsoros: 340 mm * 210 mm, motorkerékpárokon: 210 mm * 140 mm.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon zöld karakterek, zöld keret; latin betűs írás; kódolás: € ZK-DD-AAA; sorozatszámok növekedési sorrendje: 321. A rendszám bal szélén egy 40 mm széles függőleges kék sávban felül az Európai Unió zászlaja, alatta a B betű található.

Megjegyzések:

 • Csak kereskedők használhatják (pl. vevői próbautakra, stb.) olyan járműveken, amik a kereskedő tulajdona. Nem használható technikai tesztutakra, valamint versenycélokra.
 • A következő formátumokban létezik:
  • ZA-99-AAAZA-99-VZZ — gépjárművek egysoros rendszámmal
  • ZA-99-WAAZA-99-XZZ — gépjárművek kétsoros rendszámmal
  • ZA-99-YAAZA-99-ZZZ — gépjárművek motorkerékpár-rendszámmal
  • ZM-99-AAAZM-99-ZZZ — motorkerékpárok (csak motorkerékpár méretben!)
  • ZQ-99-AAAZQ-99-XZZ — pótkocsik egysoros rendszámmal
  • ZQ-99-YAAZQ-99-YZZ — pótkocsik kétsoros rendszámmal
  • ZQ-99-ZAAZQ-99-ZZZ — pótkocsik motorkerékpár-rendszámmal
  • ZS-99-AAAZS-99-VZZ — mopedek egysoros rendszámmal
  • ZS-99-WAAZS-99-XZZ — mopedek kétsoros rendszámmal
  • ZS-99-YAAZS-99-ZZZ — mopedek motorkerékpár-rendszámmal
 • A két szám az érvényesség évének utolsó két számjegye.

2010-es sorozat

1-ZAB-003

Méretei megfelelnek az európai szabványnak: 520 mm * 120 mm; a kétsoros: 340 mm * 220 mm.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon zöld karakterek, zöld keret; latin betűs írás; kódolás: € 9-ZAA-999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 54-321. A második kötőjel felett az érvényesség évének utolsó két számjegye látható, inverz színekkel. A bal szélén egy 40 mm széles függőleges kék sávban felül az Európai Unió zászlaja, alatta fehérrel az B felirat található.

Megjegyzések:

 • Az első számkarakter része a sorozatszámnak, de azt is jelzi, hogy az adott rendszám milyen osztályú: 1 - 7: normál standard rendszámok, 8: nemzetközi szervezetek rendszámai (nem használták), 9 - személyre szabott rendszámok.
 • Ha a második betű M, akkor az motorkerékpárt, Q, akkor az pótkocsit jelöl.

1997-es sorozat

ZDH-846 10   ZBU-459 96   ZMA/140

Méretei megfelelnek az európai szabványnak: 520 mm * 120 mm; a kétsoros: 340 mm * 220 mm.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon zöld karakterek, zöld keret; latin betűs írás; kódolás: € ZAA-999 D; sorozatszámok növekedési sorrendje: 54-321. A bal szélén egy 40 mm széles függőleges kék sávban felül az Európai Unió zászlaja, alatta fehérrel az B felirat található.

Megjegyzések:

 • Az elválasztójel eredetileg egy középső pont (·) volt, amit 2002-ben kötőjelre váltottak, ami felett már a kiadó logója is látható.
 • A rendszám jobb szélén egy matrica látható, amelyen az érvényesség évének utolsó két számjegye látható inverz színnel. Motorkerékpár-rendszámokon ez az Euroband felett látható.
 • A második betű a jármű típusát jelölheti: M, W - motorkerékpár, U, Q - pótkocsi.

1996-os sorozat

ZDF-428

Méretei 340 mm * 110 mm.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon zöld karakterek, zöld keret; latin betűs írás; kódolás: ZAA·999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 54-321.

Megjegyzések: Az elválasztójel egy középső pont (·) volt.

1990-es sorozat

ZCA-877

Méretei 340 mm * 110 mm.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon vörös karakterek, vörös keret; latin betűs írás; kódolás: ZAA·999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 54-321.

Megjegyzések: Az elválasztójel egy középső pont (·) volt.

1953-as sorozat

22.111

Méretei 340 mm * 110 mm.

Formátum: okkersárga alapon fekete karakterek, fekete keret; latin betűs írás; kódolás: 99.999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 54-321.

Megjegyzések: Csak a 10000 és a 25000 közötti sorozatszámokat adták ki.

1926-os sorozat

8 965

Méretei: változóak.

Formátum: sárga alapon fekete karakterek, keret nélkül; latin betűs írás; kódolás: &&&9; sorozatszámok növekedési sorrendje: 4321. A rendszám alján egy fekete csík látható.

Megjegyzések: 1926 előtt nem különböztették meg a kereskedői rendszámokat.

Próbarendszámok

2014. októbere óta használják.

YA-15-AAA

Méretei: megfelel az európai szabványnak, az egysoros: 520 mm * 110 mm, a kétsoros: 340 mm * 210 mm, motorkerékpárokon: 210 mm * 140 mm.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon zöld karakterek, zöld keret; latin betűs írás; kódolás: € YK-DD-AAA; sorozatszámok növekedési sorrendje: 321. A rendszám bal szélén egy 40 mm széles függőleges kék sávban felül az Európai Unió zászlaja, alatta a B betű található.

Megjegyzések:

 • Csak speciális utakra vehető igénybe (pl. gyártótól a vámszervekig, átépítés utáni tesztutakra, műszaki vizsgahelyekre és vissza, stb.).
 • A második betű a jármű jellegét jelöli: A – személy- és tehergépjárművek, E – biztonsági felszereléseket gyártő cégek próbajárművei, M – Motorkerékpárok, O – múzeumok próbajárművei (oldtimerek), P – rendőrségi próbajárművek, Q – pótkocsik, R – egyetemi kutatóintézetek próbajárművei, S – mopedek, T – vámügynökségek próbajárművei, Y – katonai szervezetek (SHAPE, NATO, stb.) próbajárművei.
 • A két szám az érvényesség évének utolsó két számjegye.

2010-es sorozat

1-ZZE-886

Méretei megfelelnek az európai szabványnak: 520 mm * 120 mm; a kétsoros: 340 mm * 220 mm.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon zöld karakterek, zöld keret; latin betűs írás; kódolás: € 9-ZZA-999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 5-4-321. A második kötőjel felett az érvényesség évének utolsó két számjegye látható, inverz színekkel. A bal szélén egy 40 mm széles függőleges kék sávban felül az Európai Unió zászlaja, alatta fehérrel az B felirat található.

Megjegyzések: Az első számkarakter része a sorozatszámnak, de azt is jelzi, hogy az adott rendszám milyen osztályú: 1 - 7: normál standard rendszámok, 8: nemzetközi szervezetek rendszámai (nem használták), 9 - személyre szabott rendszámok.

2008-as sorozat

230-ZZA 09

Méretei megfelelnek az európai szabványnak: 520 mm * 120 mm; a kétsoros: 340 mm * 220 mm.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon zöld karakterek, zöld keret; latin betűs írás; kódolás: € 999-ZZA D; sorozatszámok növekedési sorrendje: 321-4. A bal szélén egy 40 mm széles függőleges kék sávban felül az Európai Unió zászlaja, alatta fehérrel az B felirat található.

Megjegyzések:

 • Az elválasztójel egy kötőjel, ami felett már a kiadó logója is látható.
 • A rendszám jobb szélén egy matrica látható, amelyen az érvényesség évének utolsó két számjegye látható inverz színnel. Motorkerékpár-rendszámokon ez az Euroband felett látható.
 • A harmadik betű a jármű típusát jelölheti: M, W - motorkerékpár, U, Q - pótkocsi.
 • Csak a következő sorozatokat adták ki: ZZA, ZZB, ZZC; ZZM, ZZU.

1997-es sorozat

ZZI-969 10

Méretei megfelelnek az európai szabványnak: 520 mm * 120 mm; a kétsoros: 340 mm * 220 mm.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon zöld karakterek, zöld keret; latin betűs írás; kódolás: € ZZA-999 D; sorozatszámok növekedési sorrendje: 4-321. A bal szélén egy 40 mm széles függőleges kék sávban felül az Európai Unió zászlaja, alatta fehérrel az B felirat található.

Megjegyzések:

 • Az elválasztójel eredetileg egy középső pont (·) volt, amit 2002-ben kötőjelre váltottak, ami felett már a kiadó logója is látható.
 • A rendszám jobb szélén egy matrica látható, amelyen az érvényesség évének utolsó két számjegye látható inverz színnel. Motorkerékpár-rendszámokon ez az Euroband felett látható.
 • A harmadik betű a jármű típusát jelölheti: M, W - motorkerékpár, U, Q - pótkocsi.
 • Nem adták ki a következő sorozatokat: ZZO, ZZQ, ZZW. A ZZM-es sorozatot motorkerékpárokra, míg a ZZU-st pótkocsikra adták ki.

1990-es sorozat

ZZG-679

Méretei 340 mm * 110 mm.

Formátum: okkersárga alapon fekete karakterek, fekete keret; latin betűs írás; kódolás: ZAA·999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 54-321.

Megjegyzések:

 • Ebben a formátumban a következő sorozatokat adták ki: ZZAZZH.
 • Az elválasztójel egy középső pont (·) volt.
 • 1990 előtt nem különböztették meg ezt a formátumot, helyette kereskedői rendszámokat használtak.

Mezőgazdasági gépek rendszámai

2013 június 1. óta használatosak.

G-LBD-963

Méretei: megfelel az európai szabványnak, az egysoros: 520 mm * 110 mm, a kétsoros: 340 mm * 210 mm, motorkerékpárokon: 210 mm * 140 mm.

Formátum: fényvisszaverős vörös alapon fehér karakterek, fehér keret; latin betűs írás; kódolás: € G-LAA-999 (G = Rijbewijs "G" (Tractors) “G típusú vezetői engedély (traktorok)”; L = Landbouw “Mezőgazdaság”); sorozatszámok növekedési sorrendje: a jelenlegi sorozaton 54-321. A rendszám bal szélén egy 40 mm széles függőleges kék sávban felül az Európai Unió zászlaja, alatta a B betű található.

Megjegyzések: A rendszám méretére a harmadik betűkarakter utal, ha Y, az kétsoros, ha Z, az motorkerékpár méretű rendszámot jelöl. Minden más betű egysoros formátumot jelez.

Ideiglenes rendszámok

2014-es sorozat

2014. novembere óta használják.

WA-15-AAA

Méretei: megfelel az európai szabványnak, az egysoros: 520 mm * 110 mm, a kétsoros: 340 mm * 210 mm, motorkerékpárokon: 210 mm * 140 mm.

Formátum: fényvisszaverős vörös alapon fehér karakterek, fehér keret; latin betűs írás; kódolás: € WK-DD-AAA; sorozatszámok növekedési sorrendje: 321. A rendszám bal szélén egy 40 mm széles függőleges kék sávban felül az Európai Unió zászlaja, alatta a B betű található.

Megjegyzések:

 • A második betű a jármű jellegét jelöli: A – személy- és tehergépjárművek, M – Motorkerékpárok, Q – pótkocsik, S – mopedek (ez utóbbinál a következő betű a jármű kategóriáját jelöli: A – moped max. 25 km/h-s sebességgel, B – moped max. 45 km/h-s sebességgel, U – microcar; itt a következő betű a rendszám formáját jelöli: V – egysoros rendszám, Z - motorkerékpár rendszám).
 • A két szám az érvényesség évének utolsó két számjegye.
 • A második elválasztójel (kétsoros rendszámokon a második sorban a sorozatszámok előtt) felett az érvényesség napja, alatt az érvényesség hónapja látható egy-egy matricával felragasztva. Ha ez a matrica kék színű, az azt jelzi, hogy az adókat megfizették, ekkor a rendszám a kiadástól számítva 6 hónapig érvényes, és lejáratkor meghosszabbítható. Ha a matrica vörös színű, akkor az adókat nem fizették meg, a rendszám a kiadástól szímítva 4 hónapig érvényes, és ez nem hosszabbítható meg.

2010-es sorozat

1-000003 10/09

Méretei: megfelel az európai szabványnak, az egysoros: 520 mm * 110 mm, a kétsoros: 340 mm * 210 mm, motorkerékpárokon: 210 mm * 140 mm.

Formátum: fényvisszaverős vörös alapon fehér karakterek, fehér keret; latin betűs írás; kódolás: € 9-999999 DD/DD; sorozatszámok növekedési sorrendje: a jelenlegi sorozaton 7-654321. A rendszám jobb oldalán az érvényesség dátuma, felül az év utolsó két számjegye, alatta a hónap. A rendszám bal szélén egy 40 mm széles függőleges kék sávban felül az Európai Unió zászlaja, alatta a B betű található.

Megjegyzések: Az első számkarakter része a sorozatszámnak, de azt is jelzi, hogy az adott rendszám milyen osztályú: 1 - 7: normál standard rendszámok, 8: nemzetközi szervezetek rendszámai, 9 - személyre szabott rendszámok.

1994-es sorozat

0498 406055

Méretei 340 mm * 110 mm.

Formátum: fényvisszaverős vörös alapon fehér karakterek, fehér keret; latin betűs írás; kódolás: DD 999999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 654-321. A bal oldalon található a lejárat dátuma: felül kék alapon fehér számokkal a hónap (a vörös alapszín adómentességet jelöl), alatta vörös alapon fehér számokkal az év utolsó két számjegye.

Megjegyzések:

 • Csak a 0, 1, 4, 5, 6, 7 kezdetű sorozatokat adták ki.
 • Motorkerékpárokra a 9-es sorozatot adták ki.

1973-es sorozat

8/5.10804

Méretei 340 mm * 110 mm.

Formátum: vörös alapon fehér karakterek, fehér keret; latin betűs írás; kódolás: D.99999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 54321.

Megjegyzések:

 • A rendszám bal szélén az érvényesség évének utolsó két számjegy látható egymás alá írva.
 • Ha a rendszám csak négy számjegyű és a z utolsó karakter egy M betű, akkor az motorkerékpár-rendszámot jelöl.
 • Az elválasztójel egy pont volt.
 • Lehetőség volt egy maximum 6 karakteres, szabadon válaszható szöveg használatára is.

1953-as sorozat

6/5.0813   6/5.063.M

Méretei 340 mm * 110 mm.

Formátum: vörös alapon fehér karakterek, fehér keret; latin betűs írás; kódolás: D.9999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 4321.

Megjegyzések:

 • A rendszám bal szélén az érvényesség évének utolsó két számjegy látható egymás alá írva.
 • Ha a rendszám csak három számjegyű és a z utolsó karakter egy M betű, akkor az motorkerékpár-rendszámot jelöl.
 • Az elválasztójel egy pont volt.

Exportrendszámok

2014. novembere óta használják.

XA-15-AAA

Méretei: megfelel az európai szabványnak, az egysoros: 520 mm * 110 mm, a kétsoros: 340 mm * 210 mm, motorkerékpárokon: 210 mm * 140 mm.

Formátum: fényvisszaverős vörös alapon fehér karakterek, fehér keret; latin betűs írás; kódolás: € XK-DD-AAA; sorozatszámok növekedési sorrendje: 321. A rendszám bal szélén egy 40 mm széles függőleges kék sávban felül az Európai Unió zászlaja, alatta a B betű található.

Megjegyzések:

 • A külföldre értékesített járművek kapják, mellyel 15 napon belül el kell hagyni az országot.
 • A második betű a jármű jellegét jelöli: A – személy- és tehergépjárművek, M – Motorkerékpárok, Q – pótkocsik, S – mopedek (ez utóbbinál a következő betű a jármű kategóriáját jelöli: A – moped max. 25 km/h-s sebességgel, B – moped max. 45 km/h-s sebességgel, U – microcar; itt a következő betű a rendszám formáját jelöli: V – egysoros rendszám, Z - motorkerékpár rendszám).
 • A két szám az érvényesség évének utolsó két számjegye.

Ideiglenes próbarendszámok

Még nem meghatározott, mikor vezetik be.

NA-15-AAA

Méretei: megfelel az európai szabványnak, az egysoros: 520 mm * 110 mm, a kétsoros: 340 mm * 210 mm, motorkerékpárokon: 210 mm * 140 mm.

Formátum: fényvisszaverős vörös alapon fehér karakterek, fehér keret; latin betűs írás; kódolás: € NK-DD-AAA; sorozatszámok növekedési sorrendje: 321. A rendszám bal szélén egy 40 mm széles függőleges kék sávban felül az Európai Unió zászlaja, alatta a B betű található.

Megjegyzések:

 • Használata hasonlít a próbarendszámokéra, csak ennél a tulajdonos bárki lehet. Általában a tulajdonos lakhelye és különböző szervek (pl. műszaki vizsgahely, vámhivatalok, hivatalos szervek, stb.) közötti utakon használható csak. A járművet ezzel a rendszámmal csak a tulajdonosa vezetheti. Maximum 30 napig érvényes, lejárat után nem hosszabbítható. A járműnek legalább egy hónapig biztosítva kell lennie a használatához.
 • A második betű a jármű jellegét jelöli: A – személy- és tehergépjárművek, M – Motorkerékpárok, Q – pótkocsik, S – mopedek.
 • A két szám az érvényesség évének utolsó két számjegye.

Diplomáciai testületek

2010-es sorozat

CD-AB202

Méretei: megfelel az európai szabványnak, az egysoros: 520 mm * 110 mm, a kétsoros: 340 mm * 210 mm, motorkerékpárokon: 210 mm * 140 mm.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon vörös karakterek, vörös keret; latin betűs írás; kódolás: € CD-AA999; sorozatszámok növekedési sorrendje: a jelenlegi sorozaton 3214. A rendszám bal szélén egy 40 mm széles függőleges kék sávban felül az Európai Unió zászlaja, alatta a B betű található.

Megjegyzés:

 • 2014-től a számok előtt is kötőjel áll.
 • A CD utáni első betű jelentése a következő lehet: M – motorkerékpár, Y – kétsoros rendszám, Z – motorkerékpár méretű rendszám. A többi betű egysoros rendszámot jelez.

2008-as sorozat

Az új sorozat bevezetése, 2010 novembere előtt használták.

CD-542D   CD_150A   CD-003A

Méretei: 340 mm * 110 mm.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon vörös karakterek, vörös keret; latin betűs írás; kódolás: CD-999A, melyből a CD betűk zöld színnel vannak írva; sorozatszámok növekedési sorrendje: 3214.

Megjegyzések:

 • A sorozatszám előtti elválasztójel 2008-ban aláhúzásjel volt (A-s sorozat), 2009-től kötőjel lett, mindkét esetben fölé került a rendszám kiadójának logója is.
 • Csak az A-s, B-s, C-s és D-s sorozatokat adták ki.
 • A következő sorozat formátumában újra lehetett gyártatni az ebben a formátumban készült rendszámokat.

1990-es sorozat

1990 és 2008 között használták.

CD_C880   CD_E289   CD.C357

Méretei: 340 mm * 110 mm.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon vörös karakterek, vörös keret; latin betűs írás; kódolás: CD_A999, melyből a CD betűk zöld színnel vannak írva; sorozatszámok növekedési sorrendje: 4321.

Megjegyzések:

 • A sorozatszám előtti elválasztójel 1990 és 1997 között pont volt, 1997 és 1999 között aláhúzásjel lett, majd 1999-től fölé került a rendszám kiadójának logója is.
 • A sorozatszám betűjeként nem használták az I, M és O betűket.
 • A CD_A001-es rendszámot a mindenkori apostoli nuncius járműve kapja.

1975-ös sorozat

1975 és 1990 között használták. Ma már egyáltalán nem használható!

CD-3453

Méretei: 320 mm * 110 mm.

Formátum: fehér alapon vörös karakterek, vörös keret; latin betűs írás; kódolás: CD·££99; sorozatszámok növekedési sorrendje: 21.

Megjegyzések:

 • Az első két számkarakter a képviselt ország kódja. Sajnos erről nincs bővebb információm.
 • Az elválasztó karakter egy középső pont (·) volt.

1953-as sorozat

1953 és 1975 között használták. Ma már egyáltalán nem használható!

CD.599

Méretei: 340 mm * 110 mm.

Formátum: fehér alapon vörös karakterek, vörös keret; latin betűs írás; kódolás: CD.999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 321.

Megjegyzések: Az elválasztó karakter egy pont volt.

Nemzetközi szervezetek rendszámai

2010. november 15.-től 8--as kezdetű standard rendszámokat használnak a következő rendszámok helyett is. Ilyen rendszámokat többé már nem adnak ki.

Európai Uniós rendszámok

Az Európai Unió külföldi dolgozóinak fenntartott rendszámtípus, melyet 1957 óta használtak.

1999-es sorozat

EUR 4803

Méretei: 340 mm * 110 mm.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon kék karakterek, kék keret; latin betűs írás; kódolás: EUR 9999, az EUR felirat körül tizenkét sárga ötágú csillag látható; sorozatszámok növekedési sorrendje: 4321.

Megjegyzések:

 • Ezen a sorozaton már a kiadó logója is látható a sorozatszámok előtt.
 • A kiadás éve hologtamként látható a rendszám középvonalában.

1985-ös sorozat

EUR 0978

Méretei: 340 mm * 110 mm.

Formátum: fehér alapon kék karakterek, kék keret; latin betűs írás; kódolás: EUR 9999, az EUR felirat körül tizenkét kék ötágú csillag látható (utalás a tagok számára); sorozatszámok növekedési sorrendje: 4321.

Megjegyzések: A kiadás éve hologtamként látható a rendszám középvonalában.

1975-ös sorozat

EUR 7561

Méretei: 340 mm * 110 mm.

Formátum: fehér alapon kék karakterek, kék keret; latin betűs írás; kódolás: EUR 9999, az EUR felirat körül kilenc kék ötágú csillag látható (utalás a tagok számára); sorozatszámok növekedési sorrendje: 4321.

Megjegyzések: Kétféle változata volt, az egyiken az R szögletesebb alakú, és a betűk is vastagabbak.

1957-es sorozat

Ezt a sorozatot még az Európai Gazdasági Közösség (EEC) idején használták.

EUR 2171

Méretei: 340 mm * 110 mm.

Formátum: kék és fehér alapon fehér és vörös karakterek, keret nélkül; latin betűs írás; kódolás: EUR 9999, az kék alapon fehérrel írt EUR felirat felett és alatt három-három fehér ötágú csillag látható (utalva a hat alapító tagra); sorozatszámok fehér alapon vörössel írtak, növekedési sorrendje: 4321.

Megjegyzések: Ez a sorozat ma már egyáltalán nem használható.

Az "European Organisation for the Safety of Air Navigation" (EUROCONTROL) Wikipédia rendszámai

1975 óta használták.

893-EURO

Méretei: 340 mm * 110 mm.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon kék karakterek, kék keret; latin betűs írás; kódolás: 999-EURO; sorozatszámok növekedési sorrendje: 321.

Megjegyzések: Eredetileg az elválasztójel egy középső pont (·) volt, amit a '80-as évek elején pontra cseréltek. 1997-ben aláhúzásjelre változott, majd 1999-től megjelent felette a kiadó logója is. 2008-ban ismét változott, kötőjelet használtak, felette a kiadó logójával.

Nemzetközi intézményekben dolgozó külföldi állampolgárok rendszámai

2001 ősze óta használták.

544287

Méretei: 340 mm * 110 mm.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon kék karakterek, kék keret; latin betűs írás; kódolás: €999999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 654321. A bal szélén egy 40 mm széles függőleges kék sávban felül az Európai Unió zászlaja, alatta fehérrel az B felirat található.

Megjegyzés:

 • Maximum 3 évre, diplomáciai testületek, Európai Uniós és más nemzetközi szervezetek, valamint a NATO kaphatja.
 • A csillagok közepébe egy érvényesítő matricát ragasztanak. A sárga feliratos érvényesítő matrica az adó megfizetését jelzi, míg a fehér az adómentességet. Normál esetben az érvényesség ideje (hónap és év), egyes extra esetekben a nemzetközi testület neve (rövidítése) található a matricán.
 • Motorkerékpárok is ilyen rendszámot kapnak, csak az mindig kétsoros.

Katonai rendszámok

Fegyveres erők

1975-ös sorozat

64506

Méretei: 340 mm * 110 mm.

Formátum: fehér alapon fekete karakterek, fekete keret; latin betűs írás; kódolás: *99999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 54321. A sorozatszám előtt a belga zászló (függőlegesen fekete-sárga-piros csíkok) látható.

Megjegyzés:

 • Az 1-es szám a királyt jelöli.
 • Az Rbetű a sorozatszámok előtt pótkocsit jelöl.
 • Motorkerékpár rendszámokon az első két számjegy 0.

1935-ös sorozat

*20958

Méretei: ismeretlen.

Formátum: fehér alapon fekete karakterek, keret nélkül; latin betűs írás; kódolás: *&&&&9; sorozatszámok növekedési sorrendje: 54321. A rendszám bal szélén a belga zászló (függőlegesen fekete-sárga-piros csíkok) látható.

Megjegyzés: Az 1-es szám a királyt jelöli.

1935 előtti sorozat

*Z10813

Méretei: ismeretlen.

Formátum: fekete alapon fehér karakterek, keret nélkül; latin betűs írás; kódolás: *K&&&&9; sorozatszámok növekedési sorrendje: 54321. A sorozatszám előtt a belga zászló (függőlegesen fekete-sárga-piros csíkok) látható.

Megjegyzés:

 • Az 1-es szám a királyt jelöli.
 • Az első karakter vagy Z (meghajtott jármű), vagy R (meghajtás nélküli jármű, azaz pótkocsi) volt.

Supreme Headquaters Allied Powers Europe Wikipédia (SHAPE)

1985-ös sorozat hivatalos használatra

CHB-9691   CHB.9915

Méretei: 2010-ig: 340 mm * 120 mm; 2010-től megfelel az európai szabványnak, az egysoros: 520 mm * 110 mm, a kétsoros: 340 mm * 210 mm, motorkerékpárokon: 210 mm * 140 mm..

Formátum: fekete alapon ezüst karakterek, ezüst keret; latin betűs írás; kódolás: jelenleg CHB-9999, 2010-ig CHB.9999 (CHB = Casteau, Hainaut, Belgique); sorozatszámok növekedési sorrendje: 4321.

Megjegyzések: 2010-től standard európai méretű rendszámokat adnak ki (az elválaszójel kötőjel), előtte standard belga méretű (az elválasztójel pont) volt használatban.

1985-ös sorozat magánhansználatra

M.01760

Méretei: 340 mm * 120 mm.

Formátum: vörös alapon fehér karakterek, fehér keret; latin betűs írás; kódolás: M.9999 (M = Militaire); sorozatszámok növekedési sorrendje: 54321.

Megjegyzések: A SHAPE külföldi alkalmazottai kapták magánhasználatú járműveikre.

1954-es standard sorozat

73.SB.1928

Méretei: 340 mm * 120 mm.

Formátum: vörös alapon fehér karakterek, fehér keret; latin betűs írás; kódolás: D.SB.9999 (SB = SHAPE Belgium); sorozatszámok növekedési sorrendje: 4321.

Megjegyzések: A bal szélen a kiadás évének utolsó két számjegye látható egymás alá írva.

1954-es motorkerékpár sorozat

74.010.SB

Méretei: 340 mm * 120 mm.

Formátum: vörös alapon fehér karakterek, fehér keret; latin betűs írás; kódolás: D.999.SB (SB = SHAPE Belgium); sorozatszámok növekedési sorrendje: 4321.

Megjegyzések: A bal szélen a kiadás évének utolsó két számjegye látható egymás alá írva.

1952-es sorozat

SHAPE/9390

Méretei: ismeretlen.

Formátum: fekete alapon fehér karakterek, fehér keret; latin betűs írás; kódolás: SHAPE/9999; sorozatszámok növekedési sorrendje: 4321.

Megjegyzések: A betűkarakterek nagyobbak voltak, mint a sorozatszám számjegyei.

Belga haderők Németországban – Forces belges en Allemagne (FBA) / Belgische strijdkrachten in Duitsland (BSD)

1999-es sorozat

1999 és 2006 között használták. Mivel a belga haderők 2006-ban kivonultak Németországból, ezért ezt a rendszámot azóta nem használják.

B-234-D   B-688-J

Méretei: 520 mm * 110 mm.

Formátum: fehér alapon rubintvörös karakterek, rubintvörös keret; latin betűs írás; kódolás: B-999-A (B = België/Belgique); sorozatszámok növekedési sorrendje: 321 4. A rendszám bal szélén egy 40 mm széles függőleges kék sávban felül az Európai Unió zászlaja, alatta a B betű található.

Megjegyzések: Előfordulnak régi, hagyományos 340 mm * 110 mm méretű formátumban is.

1958-as sorozat

1958 és 2000 között használták. Hasonlít a német rendszámra, de inverz színekkel. Mivel a belga haderők 2006-ban kivonultak Németországból, ezért ezt a rendszámot azóta nem használják.

B 189 Y   B 805 C

Méretei: 520 mm * 110 mm.

Formátum: fekete alapon ezüst karakterek, ezüst keret; latin betűs írás; kódolás: B 999 A (B = België/Belgique); sorozatszámok növekedési sorrendje: 321 4. A B betű után alul a testület címere látható.

Megjegyzések: Megtalálható DIN-es és FE-Schriftes felirattal is.