San Marino Köztársaság
·
Serenissima Repubblica di San Marino

San Marino zászlaja

Területe: 61,2 km2; lakossága: 31 434 fő (2009); fővárosa: Città di San Marino; hivatalos nyelve: olasz; közigazgatási beosztása: 9 község (castello / municipio), ezen belül: 9 község-székhely (capoluogo), és 44 falu (curazia); pénzneme: 1 Euro (€) = 100 centesimo; nemzetközi gépkocsijele: RSM.

Közlekedés módja: jobboldali; rendszámok kiadása: párban.

Független parlamentáris köztársaság.
301. szeptember 3.-án alapította a Rabról származó Marinus és Leó, a Monte Titano hegyén épített kis templommal. Az első írásos említés azonban csak 885-ben íródott. Később 1000-ben hozták létre a parlamentet (az Arengót). Az évek során többször próbálták elfoglalni az ország területét, ez azonban csak 1739-ben sikerült Alberoni legátusnak, neki is csak egy évig. San Marino függetlenségét az 1815-ös bécsi kongresszus is deklarálta. Az I. világháború során, 1915-ben hadat üzent a Monarchiának. A II. világháborúban először Olaszország mellett állt, később kinyilvánította semlegességét, majd hadat üzent Németországnak. 1988-ban az Európa Tanács tagja lett, de az Unióba nem lépett be.

San Marino elhelyezkedése Európában

San Marino (RSM)

Történelmi rendszámok

Ezek a rendszámok ma már nem adhatók ki, de elvétve azért találkozhatunk velük az ország útjain.

1952-es sorozat

Egysoros hátsó rendszám:

RSM*13409

Kétsoros hátsó rendszám:

* RSM/6256

Első rendszám:

12701 RSM

Motorkerékpár rendszám:

*RSM/3794

Méretei: ismeretlenek, de az első rendszám - az olaszhoz hasonlóan - jóval kisebb méretű volt, mint a hátsó.

Formátum: fehér alapon kék karakterek, kék keret; latinbetűs írás; kódolás: elöl: 99999 RSM vagy A999 RSM, hátul egysoros: RSM*99999 vagy RSM*A999, hátul kétsoros: *RSM/99999 vagy *RSM/A999 (RSM = Repubblica di San Marino); sorozatszámok növekedési sorrendje: 54321. A kétsosor hátsó rendszám felső sorának bal szélén, az egysoros hátsó rendszámon a betűk és a számok között az ország címere látható.

Megjegyzések:

  • Mikor a sorozatszámok túlhaladtak a 9999-en, akkor kétféle rendszám került kiadásra: a kétsoros rendszámokon kevesebb hely volt, ezért az első szám helyett betűt használtak (A = 10; B = 11; stb.), az egysoros rendszámokon viszont kiírták a teljes ötjegyű számot.
  • Előfordultak fekete színnel írt rendszámok is.
  • A hátsó rendszámokon a címer mellett látható egy ellenőrző címke is.
  • Motorkerékpárok rendszámai mindig négyzet alakúak voltak. A sorozatszám azonban csak négy karaktert tartalmazott: */9999.

1927-es sorozat

*A-40/R.S.M.

Méretei: ismeretlenek.

Formátum: fehér alapon kék vagy fekete karakterek, kék vagy fekete keret; latinbetűs írás; kódolás: *999/R. S. M. vagy *A99/R. S. M. (R. S. M. = Repubblica di San Marino); sorozatszámok növekedési sorrendje: 321. A rendszám felső sorának bal szélén az ország címere látható.

Megjegyzések: Mikor a sorozatszámok túlhaladtak a 999-en, akkor az első szám helyett betűt használtak (A = 10; B = 11; stb.).

1922-es sorozat

RSM 325   0126 RSM

Méretei: ismeretlenek.

Formátum: fehér alapon kék vagy fekete karakterek, kék vagy fekete keret; latinbetűs írás; kódolás: korai rendszámokon: R. S. M. 999, későbbi rendszámokon: 9999 RSM (RSM = Repubblica di San Marino); sorozatszámok növekedési sorrendje: 4321.

Megjegyzések: Korai rendszámok a kiadás után néhány hónappal megváltoztak.

Pótkocsik rendszámai

1959-es sorozat

* RSM/R 266   RIMORCHIO/RSM 266

Méretei: ismeretlenek.

Formátum: fehér alapon kék és vörös karakterek, keret nélkül; latinbetűs írás; kódolás: hátul: RSM/R 999, elöl: RIMORCHIO/RSM 999 (RSM = Repubblica di San Marino); sorozatszámok növekedési sorrendje: 321. A hátsó rendszám felső sorának bal szélén az ország címere látható. A sorozatszám előtt az R (Rimorchio “Pótkocsi”) betű vörös színnel van írva. Az első rendszámokon az RSM betűk felett vörössel teljesen ki volt írva a RIMORCHIO szó is.

Megjegyzések:

  • Érdekesség, hogy a pótkocsirendszámoknak volt első verziójuk is, amit vagy a jármű elején, vagy a vonórészen kellett elhelyezni.
  • 1959 előtt a pótkocsi-rendszámok megegyeztek a normál rendszámokkal, azzal az egy kivétellel, hogy ezeken a rendszám alján vörössel ki volt írva a RIMORCHIO szó is.

Próbarendszámok

* RSM/36/PROVA

Méretei: ismeretlenek.

Formátum: fehér alapon kék és vörös karakterek, keret nélkül; latinbetűs írás; kódolás: RSM/&&9/PROVA (RSM = Repubblica di San Marino); sorozatszámok növekedési sorrendje: 321. A rendszám felső sorának bal szélén az ország címere látható. A rendszám alsó sorában a PROVA felirat vörös színnel van írva.

Megjegyzések: Nem tudni, hogy jelenleg használnak-e ilyen rendszámokat...

Rendőrségi rendszámok

1922-es sorozat

* RSM/0013/GENDARMERIA   * RSM/0007/VIGILI URBANI   00007 RSM

Méretei: ismeretlenek.

Formátum: fehér alapon kék és vörös karakterek, keret nélkül; latinbetűs írás; kódolás: elöl: 99999 RSM, hátul: RSM/99999/GENDARMERIA (RSM = Repubblica di San Marino); sorozatszámok növekedési sorrendje: 54321. A rendszám felső sorának bal szélén az ország címere látható. A hátsó rendszám alsó sorában a GENDARMERIA felirat vörös színnel és kisebb betűkkel volt írva. Az első rendszámokon a sorozatszám volt vörös karakterekkel írva.

Megjegyzések: A rendőrségbe olvadásig a Csendőrség (Gendarmeria) és a Polgárőrség (Vigili Urbani) saját sorozatot használt.

Mezőgazdasági és munkagépek rendszámai

1983 előtt voltak használatosak.

* RSM/0976/TRATTORE

Méretei: ismeretlenek.

Formátum: sárga alapon kék és vörös karakterek, keret nélkül; latinbetűs írás; kódolás: RSM/9999/TRATTORE (RSM = Repubblica di San Marino); sorozatszámok növekedési sorrendje: 4321. A rendszám felső sorának bal szélén az ország címere látható. A rendszám alsó sorában a TRATTORE felirat vörös színnel és kisebb betűkkel volt írva.

Megjegyzések: A fenti sorozat mellett volt MACCHINA/AGRICOLA (Mezőgazdasági gép), MACCHINA/OPERATRICE (Munkagép), sőt RIMORCHIO/AGRICOLO (Mezőgazdasági pótkocsi) feliratú sorozatok is.