Moldovai Köztársaság
·
Republica Moldova

·
Respublika Moldova
·
Республика Молдова
·
Республіка Молдова

Moldova zászlaja
A Moldovai Köztársaság országadatait lásd a főoldalon!

Dnyeszter Menti Köztársaság
·
Република Молдовеняскэ Нистрянэ
·
Приднестровская Молдавская Республика
·
Придністровська Молдавська Республіка

Transznisztria zászlaja

Területe: 4163 km2; lakossága: 537 000 fő (2007); fővárosa: Тираспол / Тирасполь / Тирасполь; hivatalos nyelve: moldovai (román, de cirill írással), orosz és ukrán; közigazgatási beosztása: 5 körzet (район / район / район) és 2 város (муничипю / город / місто); pénzneme: 1 рублэ / рубль / рубль = 100 копейкэ / копейка / копійка; nemzetközi gépkocsijele: MD (nincs önálló).

Közlekedés módja: jobboldali; rendszámok kiadása: párban.

El nem ismert, de facto független területi egység, elnöki köztársaság a Moldovai Köztársaságon belül.
A területen néhány görög város épült az ókorban, majd Milétosz gyarmata lett. I. e. 50-től Dacia provinciához csatolták a rómaiak, de a birodalom bukása után barbár törzsek vették át az uralmat. A középkorban szláv törzsek telepedtek meg itt, majd előbb a Kijevi Rusz, majd a Litván Nagyfejedelemség része lett. 1504-ben a törökök foglalták el, majd 1792-ben az Orosz Birodalom vette át az uralmat. A területet később az Ukrán SZSZK örökölte meg, majd 1924-ben szakadárok megalakították a Moldávia ASZSZK-t. A háború után Moldávia teljes mai területe Moldáv SZSZK néven a Szovjetunió része lett. 1990-ben a mai Transznisztria terület kinyilvánította a függetlenségét, de ezt Moldávia nem ismerte el, harcok kezdődtek a szakadárokkal. A konfliktus befejezéseként Modáviának le kellett mondania a terület irányításáról, de függetlenséget - más országokhoz hasonlóan - nem ismerte el.

Transznisztria elhelyezkedése

A moldáv cirill nevek átírása a román megfelelőjével, az orosz nevek átírása a GOST 7.79 (2002) / ISO 9:1995, az ukrán nevek átírása a nemzeti átírási szabvány szerint történik.

Moldova - Moldova (MD)

   Transznisztria - Транснистря /

   Приднестровье / Придністров'я

A transznisztriai rendszámokkal csak Moldova, Ukrajna, Oroszország, Abházia és Dél-Oszétia területén lehet közlekedni, más helyeken - így például az Európai Unióban - ezek a rendszámok nem használhatók.

Standard rendszámok

1993 óta használatos.

T 555 AA   AA/P367

Méretei: megfelelnek az európai szabványnak: az egysoros 520 mm * 112 mm; a kétsoros: 245 mm * 235 mm.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon fekete karakterek, fekete keret; latinbetűs írás; kódolás: € T 999 AA (területkódok itt); sorozatszámok növekedési sorrendje: 321 54. A rendszám bal szélén egy 50 mm széles, függőleges fekete vonallal elválasztott sávban felül a terület címere, alatta egy kerek érvényesítő matrica látható.

Megjegyzés:

  • Csak olyan betűket használnak, amelyek megtalálhatóak mind a cirill, mind a latin ábécében: A, B, C, E, H, K, M, O, P, T, Y, X.
  • A kétsoros rendszámok formátuma € AA/T 999.

Önkormányzati rendszámok

1993 óta használatos.

381 BY

Méretei: megfelelnek az európai szabványnak: az egysoros 520 mm * 112 mm; a kétsoros: 245 mm * 235 mm.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon fekete karakterek, fekete keret; latinbetűs írás; kódolás: € 999 TA (területkódok itt); sorozatszámok növekedési sorrendje: 321 4. A rendszám bal szélén egy 50 mm széles, függőleges fekete vonallal elválasztott sávban felül a terület címere, alatta egy kerek érvényesítő matrica látható.

Megjegyzés: Csak olyan betűket használnak, amelyek megtalálhatóak mind a cirill, mind a latin ábécében: A, B, C, E, H, K, M, O, P, T, Y, X.

Kormányzati rendszámok

1993 óta használatos.

023 *

Méretei: megfelelnek az európai szabványnak: az egysoros 520 mm * 112 mm; a kétsoros: 245 mm * 235 mm.

Formátum: fényvisszaverős fehér alapon fekete karakterek, fekete keret; latinbetűs írás; kódolás: € 999 *; sorozatszámok növekedési sorrendje: 321. A sorozatszám után a területi egység címere látható. A rendszám bal szélén egy 50 mm széles, függőleges fekete vonallal elválasztott sávban felül a terület címere, alatta egy kerek érvényesítő matrica látható.

Rendőrségi rendszámok

1993 óta használatos.

TM 011

Méretei: megfelelnek az európai szabványnak: az egysoros 520 mm * 112 mm; a kétsoros: 245 mm * 235 mm.

Formátum: fényvisszaverős világoskék alapon fekete karakterek, fekete keret; latinbetűs írás; kódolás: € TM 9999 (M - Милиция, “Rendőrség”); sorozatszámok növekedési sorrendje: 321. A rendszám bal szélén egy 50 mm széles, függőleges fekete vonallal elválasztott sávban felül a terület címere, alatta egy kerek érvényesítő matrica látható.